Nederlandse media berichten uitgebreid over ontruiming kindertehuis st. Hoop voor Kinderen

De Surinaamse autoriteiten hebben afgelopen weekeinde in Paramaribo een kindertehuis van de stichting Hoop voor Kinderen ontruimd na meldingen over geweld en mogelijk seksueel misbruik door de directeur en twee medewerkers. De misstanden bij tehuis Hoop voor Kinderen kwamen aan het licht nadat een meisje voor straf met een strijkijzer was gebrand en een ander meisje was mishandeld. Dit berichten onder andere de Nederlandse kranten Het Parool en AD dinsdag 14 februari in een uitgebreid artikel.

Agenten en medewerkers van het Bureau Familierechtelijke Zaken (ministerie van Justitie en Politie) kwamen zaterdag in actie bij het kindertehuis in Paramaribo. Dat gebeurde op verzoek van het (deels Nederlandse) bestuur van stichting Hoop voor Kinderen. Zo’n 33 kinderen werden uit het tehuis gehaald.

De mishandelingen kwamen afgelopen november naar buiten. Op een video, die in bezit is van het AD, is te zien hoe directeur Anteney C. een meisje in het tehuis met zijn vuist in het gezicht slaat. Het slachtoffer zou geld hebben gestolen. Een ander meisje kreeg een heet strijkijzer op haar arm gedrukt door Safora S., leidster van het kindertehuis en vriendin van de directeur. De 28-jarige S. wilde haar straffen, omdat ze bij het strijken per ongeluk een ander kind zou hebben geraakt.

De politie kreeg 24 november een telefonische melding dat de twee meisjes waren mishandeld en medische zorg nodig hadden. S. ontkende aanvankelijk dat het verbrande meisje in huis was, maar agenten troffen haar na een huiszoeking alsnog aan. Het slachtoffer had tweedegraads brandwonden. S. werd direct aangehouden, de directeur enkele weken later. Beiden zijn na enkele dagen weer vrijgelaten. Dagblad Suriname berichtte er op 29 november over.

Het Nederlandse bestuurslid Sander Verkouter reisde na de incidenten af naar Paramaribo. In een spoedvergadering van het bestuur werd C. als voorzitter geschorst en kreeg zijn partner S. een gebiedsverbod opgelegd.

In daaropvolgende gesprekken met kinderen en (oud-)werknemers kwamen meer misstanden naar boven. Zij verklaren over structureel geweld van de directeur en zijn vriendin, en van Ingrid L., coördinatrice van het kindertehuis. Kinderen zouden zijn geslagen met onder meer stokken, een riem, beddenplank en pan. Enkele meisjes zeggen een paar jaar geleden seksueel te zijn misbruikt door de directeur.

Kindertehuis Hoop voor Kinderen, actief sinds 2017, is een door de ministeries van Justitie en Politie en Sociale Zaken en Volkshuisvesting erkende opvangplek voor kinderen die besmet zijn met hiv, verstandelijk beperkt zijn of zijn mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. C. runde het samen met zijn inmiddels overleden vrouw.
Het Bureau Familierechtelijke Zaken en de politie waren niet bereikbaar voor commentaar, aldus de Nederlandse kranten.

error: Kopiëren mag niet!