NDP-fractieleider Parmessar: “Wat is plan-B als geen akkoord wordt bereikt met IMF?”

NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar wil van de regering weten wat plan-B gaat zijn voor wat betreft de financiering van de begroting, indien geen akkoord wordt bereikt met het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Het tekort van SRD 4,1 miljard zoals op de begroting 2023 is aangegeven, bedraagt volgens het oppositielid daadwerkelijk SRD 21,1 miljard. De begroting zal volgens hem voor 1/3 deel worden gefinancierd door de lening van het IMF. Het begrotings support oftewel de lening staat voor een bedrag van SRD 14,7 miljard opgenomen aan de inkomstenzijde van de begroting. Het begrotings support behelst leningen van de IDB (Inter-American Development Bank) en het IMF. 

Parmessar wil weten welke garantie de regering heeft dat het geld van IMF daadwerkelijk vrij zal komen. Welke acties gaat de regering ondernemen indien dat het geval is? Dat betekent dat het begrotingstekort met nog 1/3 van de begroting zal toenemen.

Op de aangepaste begroting voor het dienstjaar 2023 zijn de inkomsten geraamd op SRD 47,8 miljard, en de geraamde uitgaven op SRD 51,9 miljard. Dat komt neer op een tekort van SRD 4,1 miljard. Onder verwachte inkomsten worden meegerekend SRD 2,4 miljard aan trekkingen, en SRD 14,7 miljard aan begrotings support. Samen met het aangegeven begrotingstekort van SRD 4,1 miljard, is het tekort op de begroting daadwerkelijk SRD 21,1 miljard.

Lening

Dus met andere woorden, SRD 21,1 miljard zal volgens Parmessar geleend moeten worden. Dit komt overeen met 17,6% van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Dit is geen gratis geld en zal terugbetaald moeten worden. Terwijl de president gedurende de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) steen en been klaagde dat een groot deel van de begroting bestemd is voor aflossingen, zet hij het leningen beleid voort. SRD 21,1 miljard komt overeen met 17,6% afgerond 18% van het BBP, hetgeen ver boven welke norm dan ook ligt. Volgens de NDP-fractieleider is deze vorm van overbesteding enorm, zeker niet in het derde jaar van een regering die vanaf dag 1 Suriname uit de economische crisis zou halen. 

“Integendeel wordt het Surinaams volk verder de crisis in gedompeld, met een koers van 1 op 33, een begroting die niet gericht is op de verheffing van de gemeenschap, het sociaal vangnet nog steeds niet tot uiting kan komen, maar de president de wereld blijft rondreizen met grote delegaties zonder enig duidelijk voordeel voor ons land en volk”, aldus Parmessar.

SS

error: Kopiëren mag niet!