OEKRAÏNE
Russische invasie: Situatierapport dag 355
DOOR PHIL BAINBRIDGE

13 februari 2023 – Rusland zegt dat het in vier dagen 2 km naar het westen is opgeschoven, terwijl hevige gevechten woeden om de controle over Vuhledar en Maryinka, met tot 50 Russische aanvallen per dag volgens Oekraïense commandanten.

Rusland beweert ook het dorp Krasna Hora aan de noordelijke rand van Bakhmut te hebben veroverd, de strategisch onbelangrijke maar symbolische stad die al maanden het middelpunt is van Russische offensieven. Oekraïne zegt dat het een groot offensief bij Zaporizhya heeft afgeslagen.

Als teken van infrastructuurproblemen aan Russische zijde zegt Oekraïne dat Rusland bezig is met het leegpompen van het ecologisch belangrijke Kakhovka-reservoir, dat ook van vitaal belang is voor de koeling van de kerncentrale van Zaporizja. Volgens satellietbeelden heeft het reservoir het laagste punt in drie decennia bereikt. Ondertussen wordt er een 200 km lange waterleiding aangelegd vanuit de Russische Rostov-regio aan de oostgrens van Oekraïne om de hele Donbas-regio te bevoorraden, die weinig natuurlijke hulpbronnen heeft en afhankelijk is van grote pijpleidingen die door jarenlange oorlog zijn beschadigd.

error: Kopiëren mag niet!