Meer geld, geen blueprint voor betere tijden 

De regering heeft besloten het minimumloon te verhogen van SRD 20 naar SRD 38,50. Dat is een verhoging van ruim 92% uitgaande dat andere kosten niet bijberekend zijn.

Op zich kan gezegd worden, dat de werknemer inderdaad en terecht een beter minimumloon verdient. Echter kan de regering de puinhoop al dan niet gecreëerd door andere regeringen, niet oplossen en dit radicaal afwentelen op het bedrijfsleven.

In de commissie die zich hierover moest buigen, was ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd, doch bestond deze voornamelijk uit de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) die het voortouw in deze heeft genomen. De opvattingen van andere organisaties, als de ASFA en AKMOS, werden weggedrukt.

De VSB vertegenwoordigt vooral grote bedrijven en deze bedrijven kunnen een hoger minimumloon wel betalen en doen dat misschien zelfs al.

De midden- en kleinbedrijven (mkb) echter, kunnen dit mogelijk niet betalen.  Ook verlenen deze mkb-ondernemingen – supermarkten, bakkerijen, monteurzaken en anderen – vaak banen aan lager opgeleide krachten. 

Dat komt grofweg op duizenden Surinamers neer. Deze verhoging kan ertoe lijden, dat velen van deze bedrijven mensen noodgedwongen zullen afvloeien. Met als gevolg een meer werkloosheidscijfer.

Een heleboel mkb-bedrijven zijn reeds gesloten, voornamelijk door de Covid-situatie en de slechte economische situatie met een inflatie rate van 54%. Dus wat nog over is gebleven gaat moeilijk stand kunnen houden.

“Wat we wel gaan zien en wat misschien al aan het gebeuren is is dat vele restaurants in handen van Chinese ondernemers hun eigen mensen zullen inzetten om de kosten op die manier te drukken. Er zullen minder Surinamers in dienst genomen worden. Hetzelfde geldt voor de supermarkten en andere kleine ondernemingen”, aldis een ondernemer die anoniem wenst te blijven.

Voor de lager opgeleiden zullen er minder baanmogelijkheden of opties zijn. Volgens deze ondernemer is de overheid  niet in staat die puinhoop die zij van kwaad tot erger heeft gemaakt, op te lossen door zaken behoorlijk te ordenen.

Overigens is deze kleine ondernemer van mening dat deze verhoging van het minimumloon geen stand gaat houden, omdat er geen ontwikkeling is. Hét land is compleet tot stilstand gekomen.

Er is ook geen productie om te kunnen verdienen. Dus deze spiraal van neergang zal zich voortzetten. “Het is jammer dat politici hun puinhoop afwentelen op mkb-ondernemingen met als neveneffect een grotere werkloosheid.

De regering heeft gefaald betere tijden te brengen voor het volk en rekent radicaal met die Surinaamse burger af, die zij betere tijden had beloofd. Waar we het samen wel over eens kunnen zijn, is dat meer geld, geen blueprint is voor betere tijden”, aldus deze ondernemer. 

NK

error: Kopiëren mag niet!