Krin kondre een vicieuze cirkel 

Het straattoneel van Paramaribo verschilt van uur tot uur. Tijdens observatie tussen 06.00 en 12.00 uur gepleegd in het handelscentrum werd het een en ander waargenomen.

In diepe rust 

Om 07.00 uur bevinden zwervers zich nog in diepe rust op stoepen, zitbanken of gewoon dwars over het trottoir liggend. Al mijmerend over de erbarmelijke toestand waarin deze landgenoten verkeren, werd de aandacht getrokken door een schoonmaakploeg van het Directoraat Openbaar Groen. Er kan niet gesproken worden van straatvegers want zij zijn uitgerust met harken.

Respect

Bij het standbeeld van Mahatma Gandhi aan de Heiligenweg werd er om het hebben en houden heen, bestaande uit verzameld vuil van een dak- en thuisloze geharkt. Het scherp geluid van over steen en asfalt krassende harken verstoorde de slaper niet. Een straatveegster wenkte haar collega: “Mi e lespeki a man gudu.”

Werkgroepen

Uit gesprekken met leidinggevenden van Openbaar Groen weten wij, dat er op werkdagen twee werkploegen, elk bestaande uit om en bij 50 personen (overwegend vrouwen), worden ingezet om het handelscentrum schoon te harken.

Verwerking

Om meer te zien van het schoonhouden van de stad werden de werkers gedurende de uitoefening van hun taak gevolgd. Er werd vlot gewerkt. Het zwerfvuil werd tot kleine hoopjes geharkt. De manspersonen in de groep doen het in containers die worden geledigd in de laatbakken van pick-ups en afgevoerd voor verwerking.

Scheldkanonnade

Wij hoorden een straatveegster een voetganger die een leeg sigarettenpakje smeet waar zij net had schoongemaakt, voor ‘agu’ uitmaken. De milieuvervuiler kaatste terug met een scheldkanonnade. Een winkelierster had het over: “Het is half tien, er is net schoongemaakt, maar er kan weer van vooraf aan begonnen worden krin kondre na du no du. Srananman morsu!”  

Werkterrein

Het directoraat telt duizenden werkkrachten. Dagelijks zijn er 100, verdeeld in een ochtend- en middagploeg die onderverdeeld zijn in kleinere groepjes. Elk groepje krijgt een bepaalde stadsblok, een paar straten aangewezen als werkterrein.

Werktijden

De ervaring heeft de directie van Openbaar Groen geleerd, dat het personeel langzamer en minder schoonwerk presteert wanneer een vaste werktijd van bijvoorbeeld 06.30 zeven tot 13.00 uur wordt opgelegd. 

Klaar en naar huis

Er wordt vanwege deze reden volgens het principe: klaar en naar huis gewerkt. Deze methode geeft hun vleugels. Zodoende wordt het varkentje in nog geen 2 uren gewassen. Waarna zij zich met hun gereedschap verzamelen op een centraal punt om te worden opgehaald.

HD

error: Kopiëren mag niet!