Katholieke geestelijken in Portugal hebben sinds 1950 bijna 5.000 kinderen seksueel misbruikt, blijkt uit onderzoek

Katholieke geestelijken in Portugal hebben sinds 1950 bijna 5.000 kinderen misbruikt, zei een onafhankelijke commissie maandag na honderden verhalen van slachtoffers te hebben gehoord.

Duizenden meldingen van pedofilie binnen de katholieke kerk zijn over de hele wereld opgedoken en paus Franciscus staat onder druk om het schandaal aan te pakken.

Het Portugese onderzoek, in opdracht van de kerk in het onwankelbare katholieke land, publiceerde vorig jaar zijn bevindingen na meer dan 500 slachtoffers gehoord te hebben.

“Deze getuigenis stelt ons in staat om een veel groter netwerk van slachtoffers op te bouwen, minstens 4.815”, vertelde commissiehoofd Pedro Strecht op een persconferentie in Lissabon die werd bijgewoond door verschillende hoge kerkelijke functionarissen.

Strecht, een kinderpsychiater, zei dat het voor Portugal nu moeilijk zou zijn om het bestaan van seksueel misbruik van kinderen of het trauma dat het veroorzaakte te negeren.

“Het vandaag gepubliceerde rapport drukt een harde en tragische realiteit uit. We geloven echter dat er verandering op komst is”, zei bisschop Jose Ornelas, hoofd van de Portugese bisschoppenconferentie (CEP).

“We vragen vergiffenis van alle slachtoffers”, zei de bisschop, eraan toevoegend dat het “een open wond is die ons pijn doet en ons beschaamt.”

Geconfronteerd met een groot aantal gevallen van seksueel misbruik door geestelijken die wereldwijd aan het licht zijn gekomen en de beschuldigingen van doofpotaffaires, beloofde paus Franciscus in 2019 pedofilie binnen de katholieke kerk uit te roeien.

error: Kopiëren mag niet!