VES noemt gewijzigde begroting 2023 onvolledig en misleidend

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) noemt de gewijzigde overheidsbegroting over het dienstjaar 2023 misleidend en onvolledig. Dit zegt ze in de februari editie van VES-inzicht, haar digitale maandblad. 

In een artikel over de gewijzigde begroting 2023 schrijft de VES onder meer het volgende: 

“De net bij DNA ingediende gewijzigde Begroting voor 2023 geeft aan, dat de totale uitgaven zijn begroot op maar liefst SRD 51.9 miljard, terwijl de totale Inkomsten zijn geraamd op SRD 47.8 miljard. De recorduitgaven van SRD 51.9 miljard worden opgedeeld in SRD 8.4 miljard aan Lonen en de Overige uitgeven van in totaal SRD 43.6 miljard wordt genoemd Niet-lonen en is niet verder gespecificeerd. Hierdoor moet eenieder voor een goede beoordeling door alle 783 pagina’s gaan en voor alle 23 afdelingen (17 Ministeries en 6 Staatsorganen) bedragen gaan optellen. Dit is op zijn minst onvolledig.

Gemakshalve laat de Regering, kennelijk met toestemming van de Staatsraad de gangbare tabel waarin er een totaaloverzicht wordt gegeven weg. Hierdoor hoeft ze het tekort ook niet te benoemen. Met wat narekenen komen wij op een tekort van SRD 4.1 miljard. Door de President en de vorige minister van Financiën werd dit het Begrotingstekort genoemd, terwijl de Economisten consequent in woord en geschrift deze misleiding hebben doorgeprikt. Het gaat hier duidelijk slechts om het nog openstaande Financieringstekort. Het Begrotingstekort is namelijk een veelvoud hiervan. Het niet vermelden is misleidend”, aldus de VES in haar artikel.

Ze hoopt, dat deze minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, wel eerlijk zijn Begrotingstekort waar hij goedkeuring van de volksvertegenwoordiging voor vraagt deze keer duidelijk gaat benoemen.

De VES vraagt de Assemblee om deze keer met een stofkam door de Begroting 2023 te gaan en de niet noodzakelijke uitgaven en de niet opgenomen mogelijke inkomsten te identificeren en met amendementen de Regering te dwingen tot een realistische Begroting die ons uit de crisis gaat helpen.

SS

error: Kopiëren mag niet!