Oud-VES-voorzitter Ramautarsing: “Afzetten van regering niet de oplossing”

Ir. Winston Ramautarsing, oud-voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft in een interview met D-Tv Express gesteld, dat alleen de overheid de omgeving bepaald waarin producenten kunnen bloeien en groeien, willen investeren en risico’s nemen  

“Er is geen duidelijk productie stimulerend beleid”

“Het is een heel proces, maar die instelling van die overheid nu, is een van ik maak me niet druk met die productie, ik ga kijken waar ik leningen en of schenkingen kan vinden. Er is geen duidelijk productie stimulerend beleid. Je moet een goed productiebeleid starten in samenspraak met het bedrijfsleven en daarna elke subsector bijwerken. We zouden de visserijsector bijvoorbeeld fors kunnen verhogen als we ze kunnen dwingen hier aan te landen, wat wil zeggen dat je het controleapparaat moet versterken en alle misstanden, zoals mensen die vergunningen door verkopen, moet intrekken. Ik heb nog nooit gehoord dat alle 150 vergunningen die bij Surinamers zitten, maar door Guyanezen worden gebruikt, dat er zelfs maar een is ingetrokken. Terwijl deze minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) er alles van weet, omdat hij zelf vergunninghouder is en toch doet hij er niets aan. Suriname loopt dus kansen mis terwijl als je de productie wilt opvoeren juist op zoek moet naar nieuwe kansen.”

Grote offers

Er is een paar investeerders gekomen naar Suriname die serieuze plannen hadden, maar zijn, volgens de VES-voorzitter, uiteindelijk gillend weggerend. “Doordat alla mang e aksi tjoekoe en allerlei barrières opwerpen, hebben ze het voor gezien gehouden. Als we deze sociaal-economische crises willen oplossen, gaan onze beleidsmakers samen met het volk grote offers moeten maken.”

Ramautarsing stelt dat de offers van de samenleving tot nu toe, offers zijn om te overleven. “Wat de beleidsmakers moeten doen is de overheidsbegroting bijstellen, dat wil zeggen minder reizen, het overheidsbestand saneren, maar ook het geld moeten halen waar het verdient wordt. A no na poti vol , maar waar het verdient wordt moet het gehaald worden. De VES had voorgesteld, dat als het pakket van bezuinigen wordt uitgevoerd, haal ook 10% bij de goede burgers weg (10% solidariteitsbelasting). Wat hebben ze echter gedaan, ze hebben die 10% solidariteitsbelasting als eerste ingevoerd en hebben de rest niet gedaan. Ze pikken wat ze goed uitkomt en de rest laten ze liggen. En dat doen ze bewust. Dat zijn de keuzes die onze politici maken.”

“Alles wat gedaan is heeft tot grotere armoede geleid”

Als je een regering hebt wiens eigen beleid bevorderlijk is voor de economie in zijn geheel, zullen er altijd mensen zijn die meer zullen moeten opbrengen, maar het komt de gehele samenleving wel ten goede. Ramautarsing geeft aan, deze regering in zo’n geval altijd te zullen supporten. 

De VES levert overigens ook niet zomaar kritiek. “We hadden de regering een programma gegeven . Je hoeft dan niet alles te doen wat daarin staat, maar pik desnoods de goede dingen eruit. Want alles dat ze tot nu toe hebben gedaan, dat afwijkt van hetgeen wij hun hebben gegeven, heeft geleid tot grotere armoede. Achter elke maatregel zie ik alleen, dat iemand ergens er voordeel aan heeft. Waarom worden grondbelastingen niet verhoogd? Omdat er mogelijk andere belangen spelen. Waarom hebben ze hun eigen vermogen nog niet geregistreerd? Toen ik die vraag stelde in september 2020 heeft de president gezegd even geduld te houden voor 6 maanden. Die commissie is reeds aan het werk gezet. Tot de dag van vandaag is geen ene ziel zich gaan registreren.”

“Ik geloof niet in slogan dat regering naar huis moet”

De gemeenschap is in ieder geval moe en na de laatste verhoging van de olieprijs zijn er weer demonstraties aangekondigt. Een zal plaatsvinden op 13 februari. “Ik ben het ermee eens dat de samenleving van zich moet laten horen, alleen geloof ik niet in de slogan dat de regering naar huis moet. We hebben een democratisch model, waarbij een bepaalde politieke constellatie aan de macht komt om bepaalde zaken waar te maken.  De regering moet niet naar huis, de regering moet haar werk doen. Want Suriname kan een welvarend land worden, maar dan moet je wel de juiste economische beslissingen nemen. En als ze het niet kunnen doen, moeten ze weg, alleen moet het volk dat bepalen en niet een kleine groep die gaat demonstreren.”

NK

error: Kopiëren mag niet!