Festiviteiten rond jaarwisseling leiden niet tot ‘mass spreading’ Corona-virus, maar Covid-19 is niet weg

Is Covid-19 wel of niet volledig verdwenen uit Suriname? De algehele indruk is, dat dat het geval is. Immers, rond de jaarwisseling vonden vele festiviteiten en activiteiten plaats waar duizenden bezoekers op af kwamen. Denk alleen al aan de pagara estafette in het centrum van Paramaribo. Duizenden mensen waren aanwezig, weinigen droegen een mondkapje en de veilige 1.5 meter afstand leek niet te bestaan. Dat gold en geldt ook voor de vele shows, concerten, optredens, etcetera.

Toch werden in januari van dit jaar ‘slechts 205 geregistreerde Covid-besmettingen vastgesteld en twee mensen overleden aan het virus, aldus de Covid-19 website van de regering. Daarnaast was er die maand sprake van 27 personen die in een ziekenhuis belandden en 5 op een Intensive Care-afdeling.

Januari 2022

In de tweede week van januari vorig jaar riepen de gezondheidsautoriteiten nog iedereen op alert te zijn en zichzelf te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Internationaal nam het aantal besmettingen met de verschillende varianten van het virus snel toe. De WHO, Wereldgezondheidsorganisatie, had landen geadviseerd om mondmaskers voor reizigers te verplichten.

Infectioloog Stephen Vreden sprak van een verontrustende toename van Covid-19-gevallen. Tijdens een persconferentie in de tweede week van januari zei hij het een noodzaak te vinden, dat de samenleving de nodige voorzorg in acht zou nemen. Nog te weinig mensen zouden gevaccineerd zijn tegen het virus, terwijl er voldoende vaccins zijn. 

Het Covid-dashboard liet 10 januari 2022 1.009 Covid-besmettingen zien.

In totaal werden in januari 2022 6.268 mensen positief getest. In januari dit jaar dus het ‘geringe’ aantal van 205 besmettingen.

De redactie van Dagblad Suriname heeft bij herhaling minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin benaderd, met de vraag hoe hij nu kijkt naar de actuele Covid-situatie en in hoeverre gesteld kan worden dat het virus geheel of gedeeltelijk is verdwenen. Maar, een reactie is vooralsnog uitgebleven. 

Het heeft er alle schijn van dat vandaag de dag vooral de ‘gewone’ griep heerst. Veel mensen hebben griepverschijnselen. Toch blijft het raadzaam om een mondkapje te dragen in gezelschap van anderen. Voorkomen is beter dan genezen en wereldwijd blijkt, dat Covid niet is verdwenen en dus ook niet uit Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!