RAMPEN
Aardbevingsbestendige gebouwen
DOOR DUNCAN MIL

9 februari 2023 – Om de impact van een aardbeving te weerstaan, moet een gebouw zijn schokgolven herverdelen. Verschillende ontwerpkenmerken kunnen de zijdelingse krachten van een aardbeving aan.

In Turkije neemt de woede toe dat slechte handhaving van bouwvoorschriften heeft bijgedragen aan het instorten van veel gebouwen tijdens de recente aardbevingen.

Hoewel de aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en de enorme naschok met een kracht van 7,5 op maandag (6 februari 2023) in Turkije krachtig waren, zeggen experts dat goed geconstrueerde gebouwen in staat hadden moeten zijn om overeind te blijven.

“De maximale intensiteit van deze aardbeving was gewelddadig, maar niet noodzakelijkerwijs genoeg om goed gebouwde gebouwen neer te halen”, vertelde David Alexander, hoogleraar noodplanning en -beheer aan het University College London, aan de BBC.

“Op de meeste plaatsen was het niveau van schudden minder dan het maximum, dus we kunnen concluderen dat van de duizenden gebouwen die zijn ingestort, bijna allemaal niet bestand zijn tegen de redelijkerwijs te verwachten bouwvoorschriften voor aardbevingen”, zei prof. Alexander.

Bouwvoorschriften vereisen dat constructies in aardbevingsgevoelige regio’s hoogwaardig beton gebruiken, versterkt met stalen staven.

Sinds de jaren 1960 heeft de regering “bouwamnestie” verleend – in feite wettelijke vrijstellingen voor de betaling van een vergoeding – voor maximaal 75.000 gebouwen in het getroffen aardbevingsgebied in Zuid-Turkije.

error: Kopiëren mag niet!