InSight Crime: 47 geregistreerde moorden in 2022 in Suriname, tegenover 32 in 2021

De website InSight Crime bericht, dat Suriname in 2022 47 moorden registreerde tussen januari en half december 2022, wat overeenkomt met een voorlopig moordcijfer van 7,7 per 100.000 inwoners (612.985 inwoners). Dit is een forse stijging ten opzichte van de 32 geregistreerde moorden in 2021, maar lager dan de 54 geregistreerde moorden in 2020.

Het is onduidelijk waarom het aantal moorden net zo sterk toenam als in 2022, maar de stijging kan deels het gevolg zijn van de rol van Suriname als doorvoerland voor cocaïne.

President Chandrikapersad Santokhi vertelde in oktober 2022 aan InSight Crime, dat de drugshandel de geweldscriminaliteit in Suriname ernstig heeft aangetast. Een aantal experts die door InSight Crime zijn geïnterviewd tijdens veldwerk in Suriname identificeerden ook de cocaïnehandel als de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid van Suriname.

Enkele van de meest gewelddadige gebeurtenissen van de afgelopen jaren hielden verband met de georganiseerde misdaad, met name de cocaïnehandel.

Maar, in vergelijking met haar buurlanden, met name in het Caribisch gebied, heeft Suriname een laag aantal moorden. Een van de factoren die het verschil tussen Suriname en landen als Jamaica, Trinidad en Tobago, St. Lucia en Guyana mogelijk verklaren, is dat Suriname geen geavanceerde stadsbendes kent.

Guyana

Volgens lokale media registreerde de politie van Guyana tot midden december 2022 122 moorden, dat is 15,1 per 100.000 inwoners (804.567 inwoners). Dit vertegenwoordigde slechts een kleine daling ten opzichte van 2021, maar bezorgde het land nog steeds het laagste aantal moorden in tien jaar.

Desalniettemin blijven illegale vuurwapens het land binnenkomen vanuit de Verenigde Staten en Brazilië, wat het geweld in het land alleen maar aanwakkert. Guyana heeft ook te maken met de verspreiding van illegale mijnbouw, aangezien de opmars van Venezolaanse bendes het geweld rond deze criminele economie dreigt te vergroten.

Hoge moordcijfers in landen Latijns-Amerika en Caribisch gebied

Landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bleven in 2022 te maken krijgen met hoge moordcijfers, terwijl de cocaïneproductie nieuwe hoogten bereikte, de versnippering van bendes aanhield en de stroom van wapens door de regio acuter werd.

Voor Ecuador bijvoorbeeld was de situatie ronduit catastrofaal. Historische hoeveelheden cocaïne die het land binnenkwamen, wakkerden het geweld aan, waarbij het aantal moorden omhoog schoot toen bendes zich in een recordtempo richtten op gerechtelijke ambtenaren en politieagenten doodden.

Die cocaïne kwam grotendeels uit Colombia, waar de onlangs ingehuldigde president Gustavo Petro heeft beloofd af te stappen van de oorlog tegen drugs en zich in te zetten voor pogingen om een ’totale vrede’ te bereiken met de rebellen- en criminele groeperingen van het land. Tot nu toe is het geweldsniveau echter stabiel gebleven.

In El Salvador heeft een resoluut optreden tegen bendes het aantal moorden enorm doen dalen, zij het ten koste van vermeende systematische mensenrechtenschendingen. En op Haïti zorgde een bijna totaal gebrek aan politieke capaciteit ervoor dat het geweld de lucht in ging, terwijl bendes de hoofdstad van het land, Port-au-Prince, plat legden.

Het Caribisch gebied werd de hotspot voor moorden in de regio. 

Brazilië: 18,8 moorden per 100.000 inwoners (214.326.223 inwoners)

In de eerste negen maanden van 2022 zag Brazilië een lichte daling van 3% in moorden ten opzichte van 2021, met 30.187 geregistreerde moorden, volgens de National Homicide Index van mediagroep Globo.

In dit tempo leek het land in 2022 net boven de 40.000 moorden uit te komen, een lichte algemene daling ten opzichte van de 41.069 die in 2021 volgens dezelfde index werden geregistreerd.

In het noordoosten van Brazilië, dat lange tijd een epicentrum is geweest voor bendegeweld vanwege bendes die de drugshandelroutes naar Europa probeerden te beheersen, daalde het aantal moorden met 5%. Bahia, de grootste staat in de regio, voerde de ranglijst aan, maar zag ook een algehele daling van 11%, misschien als gevolg van hernieuwde investeringen in de openbare veiligheid daar.

Amapá, een kleine noordelijke staat, zag een daling van het aantal moorden met 34%, waarschijnlijk als gevolg van een natuurlijke daling van het geweld na een bijzonder bloedig 2021, toen grote bendes, waaronder het Primeiro Comando da Capital – PCC streden om controle over drugs- en mensenhandel.

Rondônia, een staat die grenst aan Bolivia, zag een stijging van 29% in moorden, de hoogste landelijke. Rondônia is een strijdtoneel geweest voor de langdurige oorlog van de PCC met hun Rio-rivalen, het Comando Vermelho – CV, om controle over de hyper lucratieve cocaïneroute Bolivia-Brazilië.

Hoewel drugshandelbendes mogelijk een groot deel van het geweld hebben veroorzaakt, heeft de beruchte schietgrage politie van Brazilië ook bijgedragen. Terwijl in de eerste helft van 2022 het aantal door de politie veroorzaakte doden daalde, worden nog steeds duizenden Brazilianen gedood door veiligheidstroepen. In 2021 was 84% van deze politiemoorden gericht op zwarte mensen.

Voor een overzicht en cijfers van alle Latijns-Amerikaanse en Caribische landen ga naar de website van InSight Crime.

error: Kopiëren mag niet!