Haasten in het verkeer kan leiden tot de nodige ellende

“Gevaar schuilt in elk klein hoekje, maar het lijkt alsof de meeste mensen zelf er naar zoeken”, zeggen enkele burgers in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. Een vrouw geeft aan, dat zij dagelijks met de bus naar het werk gaat en zo ook merkt hoe men naar het gevaar gaat op zo een manier. Zij zegt, dat zij elke dag de buschauffeur moet aangeven dat hij mensen rijdt en voorzichtig moet zijn.

“Ik was ook in het bezit van mijn eigen voertuig, maar doordat ik aangereden werd, rij ik niet meer. De reparatiekosten zijn hoog eel en wachten op de verzekering gaat een eeuw duren. Ik ben helemaal getraumatiseerd, maar ik moet werken”, aldus de vrouw.

“Maar, nu maak ik dagelijks ook een ellende mee. Een ieder probeert voorzichtig te zijn, maar je hebt mensen die heel wat ellende creëren. Ik heb het hier over enkele buschauffeurs. Ik stap tussen half zes en zes uur soms in de ochtend de bus in om in de stad te komen en als je ziet hoe hard de bus rijdt. Ondanks dat de buschauffeur ziet dat een zwangere vrouw de bus in stapt, maakt het voor hem niet uit. Na het werk maak je dan nog ook een ellende mee. Om de file te vermijden rijden enkelen zelfs op het bromfietspad, niet rustig, maar ook nog met een hoge snelheid. Wanneer elke andere deelnemer aan het verkeer dan klaagt of zegt dat hij fout is, dan wordt je ook nog uitgescholden. Is dat een gedrag? Hoort men zich zo te gedragen in het verkeer?”, vraagt de vrouw zich af. 

“Met veel gaten in de wegen is hard rijden helemaal geen goede optie en ook niet als er zwangeren, jongeren en andere burgers van een bepaalde leeftijd in de bus zitten. Ik ben niet de enige, maar er zijn vele mensen die er niet tegen kunnen. Wat moeten wij nog meer doen? Ondanks dat je praat zie je hetzelfde gedrag. Je hebt vele buschauffeurs die weten hoe het hoort, maar de enkelen ertussen die zich misdragen in het verkeer verpesten het voor anderen. Zolang een persoon een bus in stapt vertrouwt hij of zij jou met zijn of haar leven en dat je de persoon veilig op zijn of haar gewenste locatie af zet. Wij hebben elkaar nodig. Als jij als buschauffeur er niet bent, dan komen wij niet tegen een redelijke prijs op het werk en zonder ons verdient men ook geen brood.”

Een andere vrouw zegt, dat het roekeloos gedrag niet alleen bij enkele buschauffeurs voorkomt, maar ook bij sommige taxichauffeurs en andere burgers die deelnemen in het verkeer. “Je stelt je vertrouwen in de taxichauffeur, zodra je in een taxi stap. Ik ga ervan uit, dat je een passagier moet rijden op een wijze zoals de taxichauffeur zelf gereden wil worden. Voorzichtig, gevaar ontwijken en heel aankomen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!