Elite staat of bedelaars staat?

Maakt president Chandrikapersad Santokhi Suriname tot een elite staat of een bedelaars staat. In een recent interview met D-TV Express zegt ir. Winston Ramautarsing, de oud-voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dat het duidelijk is dat Suriname eerder een bedelaars staat is geworden. 

“Al die reizen die de president maakt met zijn mooie pakken, maken geen indruk op de wereld. De wereld kijkt naar je samenleving en hoe arm die is geworden en dat je schulden niet kan betalen. Dat is een gouden regel, dat als je hebt geleend je dit terug zal moeten betalen. Maar je gaat op reis, e wer i bigi pak, frey business class. Men ontvangt je wel netjes, maar te i draai i baka, deng mang e lafoe joe.”

De regering is momenteel bezig met een sociaal programma waarbij zij SRD 1.800 zal geven aan zwakke huishoudens. 

De vraag volgens de VES voorzitter is of bekend is wie deze SRD 1.800 heeft of zal ontvangen. Hij zegt dat het meer weg heeft van een voornemen. ‘Twee en een half jaar en je komt niet verder dan een voornemen. Hoe is dit bedrag overigens samengesteld? Ik heb nog nooit een verklaring er voor gehoord. Ook niet wie daarvoor in aanmerking komt. Dit soort zaken zijn spelregels die vooraf bepaald moeten worden en daar had deze regering genoeg tijd voor. Het huiswerk is op geen enkel gebied gedaan.”

De regering is systematisch bezig subsidies af te bouwen. De VES heeft de regering op dit gebied vanaf het begin voorgehouden, maatregelen snel uit te voeren. De mensen gaan het voelen, maar de situatie zal zich snel normaliseren. “Maar, nu hou je de mensen in die armoede. En het schijnt dat die armoede alleen maar toeneemt. Een 60% koopkrachtdaling in 2020, dan 61% in 2021 en 54% in het afgelopen jaar. Hoeveel gaat het zijn dit jaar?” 

Ramautarsing stelt, dat de regering niet voor een ombuiging kan zorgen zodat die koopkracht op peil gehouden wordt als dezelfde dingen doorgaan. “In zijn Jaarrede heeft de president niet gezegd welke dingen fout zijn gegaan en of wat hij anders zou willen doen. Het is alleen een lippendienst geweest, want in werkelijkheid worden de dingen precies op dezelfde manier gedaan met incompetente presidentiële commissies en topambtenaren. Ik verwacht niet dat zaken anders zullen lopen’, verklaart hij.

“Het is het beleid dat hapert”

Ramautarsing is van mening, dat de regering zelf ervoor zorgt dat de koers omhoog gaat en niet de oorlog in Oekraïne. “De overheid geeft teveel uit aan dingen wat ze niet verdient. De IDB stort bijvoorbeeld US $ 150 miljoen dollar, deze komt bij de Centrale Bank van Suriname en er komt zoveel miljard SRD vrij, dus de overheid kan flink uitgeven. Er komt geld in omloop en we gaan producten inkopen. Betekent meer importproducten waardoor de vraag naar dollars meer wordt en dat veroorzaakt het omhoog gaan van de koers. En dat komt door jouw beleid. Terwijl de condities voor economische groei zo gunstig zijn, want we hebben de hoogste goudprijs en olieprijs en toch draaien we niet. Het is het beleid dat hapert.”

Bij ongewijzigd beleid verwacht de VES-oud-voorzitter kort gezegd een ramp. “We gaan nog verder zakken. Maak je borst maar nat. Als men maar naar het eigen belang kijkt, aan pappen en nathouden doet en blijft focussen op mensen tevreden houden voor de volgende verkiezingen, dan ga je het land nog dieper in de put brengen. Maar ,ook een andere regering gaat het niet makkelijk hebben. Ze gaan dezelfde dingen moeten doen die deze regering weigert tot nu te doen en dat is de economie op orde te stellen. Je zal het overheidsbestand  saneren, subsidies saneren en een goed sociaal programma uitzetten”, aldus Ramautarsing. 

NK

error: Kopiëren mag niet!