Biden ontvangt Lula uit Brazilië voor gesprekken over Amazon-bescherming

De linkse president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, reisde donderdag naar Washington, op uitnodiging van president Joe Biden in het Witte Huis voor een bezoek dat zich zal richten op steun voor de Braziliaanse democratie en gedeelde milieuverplichtingen.

De Amerikaanse regering overweegt om zich aan te sluiten bij een multilateraal fonds dat gericht is op het tegengaan van de ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië. Tijdens hun bijeenkomst zou een bijdrage kunnen worden aangekondigd, zeiden twee Amerikaanse functionarissen met directe kennis van de zaak.

De betrekkingen tussen de twee grootste democratieën van het westelijk halfrond waren lauw onder Lula’s extreemrechtse voorganger Jair Bolsonaro, een bondgenoot van de Republikeinse voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Lula zal vrijdagmiddag Biden bezoeken, na een ontmoeting met senator Bernie Sanders en democratische wetgevers in de ochtend.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat steun voor democratie, mensenrechten en het milieu centraal zal staan op Lula’s agenda in Washington.

Lula’s voorganger versoepelde de milieubescherming, moedigde mijnbouw en houtkap in het Amazonegebied aan en zorgde ervoor dat de ontbossing in de regio het hoogste punt in 15 jaar bereikte.

Het grootste land van Latijns-Amerika is ook geïnteresseerd in preferentiële toegang tot de Amerikaanse defensiemarkt en de verkoop van Pentagon-apparatuur, vertelde Arslanian aan verslaggevers.

Bolsonaro vloog 48 uur voordat Lula werd beëdigd naar Florida en heeft een toeristenvisum aangevraagd om in de Verenigde Staten te blijven.

Een Amerikaanse functionaris met kennis van de situatie zei dat de Amerikaanse regering door gesprekspartners was gaan geloven dat Bolsonaro zou terugkeren naar Brazilië na carnaval in het land, dat eindigt op 22 februari. De functionaris verwachtte niet dat Lula zijn voorganger ter sprake zou brengen in de ontmoeting met Biden.

Braziliaanse functionarissen weigerden commentaar te geven op de reis van Bolsonaro en zeiden dat het een zaak was voor de Amerikaanse immigratieautoriteiten.

error: Kopiëren mag niet!