Beveiligen is geen taak van de politie

Scheld-, vecht-, steek- en schietpartijen, mishandelingen, diefstal, roof, moord, doodslag en andere vormen van agressie maken de samenleving grimmig. Daar bovenop komt de bomaanslag op het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat.

Werkomstandigheden

“Om dit verschijnsel te doorgronden werden politiefunctionarissen en militaire-autoriteiten gehoord, en naar voren kwam: “Om haar maatschappelijke taak te kunnen vervullen dienen de omstandigheden waaronder de rechterlijke macht moet werken optimaal te zijn. Intimidatie, bedreiging, geweld van en tegen rechters is het laatste wat wij nodig hebben in Suriname. Rechters beschermen de samenleving, maar door wie en hoe worden rechters behoed?”

Beveiliging opgevoerd

“Opgeschrikt door de bomaanslag op het gerechtsgebouw heeft de regering met het oog op de stabiliteit van de rechtspraak en de belangen van de rechtzoekenden, de beveiliging en bewaking van de rechterlijke macht en overheidsobjecten opgevoerd.”

Politieke interpretatie

“Om in termen van politicus Paul Somohardjo te spreken staat de functie van parlementsvoorzitter boven die van de president, omdat De Nationale Assemblee de regering weg kan stemmen. Hij zou daarom hoger staan dan de president en daardoor het hoogste gezag, de baas zijn in het land.”

Onjuist

“Deze politieke redenering en conclusie is niet juist. De rechterlijke macht, hoedster van de Grondwet heeft mijns inziens de allerhoogste verantwoordelijkheid om de rechten van de mensen te beschermen inclusief die van de regering en volksvertegenwoordigers.”

Onderbezetting parketwacht

“De Parketwacht is onderbezet. De dienst bestaat uit om en bij 50 personen. Hierdoor kan zij haar taken niet voldoende uitvoeren. Aan de andere kant is het zo, dat er honderden politieagenten dag en nacht worden ingezet om oneigenlijke werkzaamheden, zoals het beschermen van ministers en hoogwaardigheidsbekleders te verrichten.”

Specialisme

“Beveiligen is een specialisme. Politiefunctionarissen zijn geen beveiligers. Zij zijn niet opgeleid daarvoor. De politie is onder het gezag van het Openbaar Ministerie belast met criminaliteitsbeheersing, de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid.

(Bijschrift foto: Het gedurende de avonduren extra bewaakte gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat. De overige gerechtsgebouwen worden minder streng in de gaten gehouden.)

HD

error: Kopiëren mag niet!