Apache vindt meer olie voor Surinaamse kust

APA Corporation (Apache) heeft gisteren, donderdag 9 februari, succesvolle boor- en stroomtesten bekendgemaakt bij de Sapakara South-2 (SPS-2) taxatieput, de tweede taxatieput in het Surinaamse Blok 58. Deze putten zijn bedoeld om de eerder aangekondigde ontdekkingen te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) taxatieput.

Goede verwachtingen 

“De resultaten van de SPS-2-boor- en stroomtesten zijn consistent met onze pre-drill verwachtingen, deze bevestigen onze geologische, geo fysische en reservoir modellen en, belangrijker nog, voegen substantiële middelen toe voor een potentiële ontwikkeling”, aldus John Christmann, CEO en president van APA. 

Die potentiële ontwikkeling is vooral diep begeerd bij Surinaamse politici. Activiteiten zijn ook aan de gang, gericht op het boren van twee beoordelingspunten bij de Krabdagu-ontdekking, die ongeveer 17 kilometer ten oosten van Sapakara ligt. Krabdagu-2 is momenteel aan het boren. APA Suriname heeft een werkbelang van 50% in Blok 58. 

Het Franse TotalEnergies is de exploitant en houdt het resterende 50% werkbelang.

Geen FID

Het Franse Total en partner Apache melden woensdag nog, dat zij in 2023 nog geen finale investeringsbeslissing (FID) bereiken in Suriname. TotalEnergies stelde wel, dat zij 50% van de olie middelen geïdentificeerd heeft die nodig zijn om een eerste offshore-ontwikkeling te starten in Suriname, zei topman Patrick Pouyanne tijdens een presentatie woensdagmorgen. Het bedrijf boort nog twee of drie putten, in de hoop te bevestigen dat het blok voldoende middelen heeft om het eerste project te starten. Maar voor 2023 lijkt de FID niet haalbaar. 

Langer wachten 

Surinaamse regeringsfunctionarissen hebben keer op keer de hoop uitgesproken, dat de FID tegen het einde van 2022 zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou worden opgeleverd. Vorig jaar werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij zou brengen. 

Vermeldenswaard is dat de FID al een tijdje op zich laat wachten. President Chandrikapersad Santokhi zei in juni 2021, dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zouden gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Blok 58 en de eerste olie gaat naar 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, verklaarde de president destijds. 

error: Kopiëren mag niet!