Vier getuigen gehoord in 4.000 kilo cocaïne strafzaak 

Kantonrechter Danielle Karamatali heeft woensdag tijdens een marathonzitting van 8.30 tot 14.00 uur vier getuigen gehoord in de strafzaak waarin truckchauffeur Rohied J. en Rudy B., die werkzaam is op de haven, zijn aangehouden. 

In augustus 2021 werd in een container 4.000 kilogram cocaïne aangetroffen in een lading hout in Nederland. Er werd een rechtshulpverzoek ingediend door de Surinaamse autoriteiten. Na ontvangst hiervan werd in januari en februari 2022 de truckchauffeur verhoord en hij gaf aan dat hij via de kortste route naar de haven was gereden.  

Uit camerabeelden blijkt, dat de truckchauffeur een totaal andere route heeft gereden en te Ornamibo meer dan 45 minuten heeft stilgestaan. Hierover kan de truckchauffeur geen enkele verklaring geven.

Bij weging bleek de truck met tracker en container te zwaar. Hierna bleek er een tweede weging te zijn gedaan c. q. werd een tweede weegbrief afgegeven waarop plots een ander gewicht te lezen is. Dit gewicht is exact 4.000 kilogram minder dan bij de eerste weging.

Rudy stelt, dat meerdere via zijn inlogaccount werken en dat in ieder geval hij geen tweede weegbrief heeft afgegeven waarin de tracker een lager gewicht heeft. 

Als eerste werd een medewerker van de Scheepvaartmaatschappij verhoord. Hij bevestigde dat haast een ieder via de account van Rudy inlogt.

Uit mastgegevens blijkt, dat tussen de twee wegingen er contact is geweest tussen Rohied en Rudy. Vreemd genoeg ontkennen zij beide. Rudy heeft bij confrontatie aangegeven, dat hij wel heeft gebeld naar dat nummer, maar dat het niet de persoon van Rohied was die hij had gebeld. 

De tweede getuige was een politieambtenaar van de afdeling Justitiële Interventie Team. Op vragen van advocaat Benito Pick, die Rudy bijstaat, kon deze getuige geen zinnige antwoorden geven. Zijn proces-verbaal stond bol van vaststellingen die nergens uit het onderzoek bleken. Ook heeft deze getuige allerlei ongefundeerde conclusies getrokken in het strafdossier, waarvan hij de bron niet kon duidelijk maken op de zitting. 

In zijn proces-verbaal stelt deze getuige ook, dat de cocaïne is ingeladen te Ornamibo. Op de vraag hoe hij aan deze vaststelling kwam, kon de getuige alleen aangeven, dat zulks een vermoeden van hem was.

Als derde werd een getuige verhoord die de camerabeelden heeft geanalyseerd. Eerst werden de beelden bekeken. 

Als laatste werd een supervisor van de Scheepvaartmaatschappij  verhoord.  Hij gaf aan dat volgens het systeem Rohied zijn truck, tracker en container heeft gewogen. Bij wijzigingen op de weegbrief wordt een nieuwe brief gemaakt, gaf hij te kennen. De weegbrug controller moet hierover een melding doen. 

De zaak werd hierna uitgesteld naar 8 maart voor nader verhoor van de verdachten en requisitoir en pleidooi.

error: Kopiëren mag niet!