Stichting al zeker sinds 2013 geplaagd door allerlei uiteenlopende problemen – Duurzame oplossing blijft uit
Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft woensdag 1 februari een bezoek gebracht aan de Esther Stichting, zo meldt zijn ministerie pas een week later, woensdag 8 februari.
Tijdens dit werkbezoek heeft de bewindsman een onderhoud gehad met de bewoners die de afgelopen periode in actie waren. Onder de aanwezigen bevonden zich de onderdirecteur Kategoriaal Maatschappelijk Werk en de staf van het ministerie van SoZaVo.
Minister Ramsaran gaf aan verschillende brieven te hebben ontvangen van de bewoners binnen de Esther Stichting, en dat hij hier aandacht voor heeft. De bewindsman heeft een werkgroep ingesteld die oplossingsvoorstellen moet aandragen voor de knelpunten binnen de stichting. Verder is Jacintha Thomas-Alfaisi op 26 januari 2023 geïnstalleerd als nieuwe voorzitter binnen het bestuur van de Esther Stichting.
De SoZaVo-minister benadrukt het belang van dialoog voeren. “Niemand heeft er baat bij als er onrust is binnen de stichting. Wij zullen gezamenlijk moeten werken aan structurele oplossingen, zodat de Esther Stichting weer haar glorietijden kent”, aldus minister Ramsaran.
Het ministerie gaat in haar persbericht met geen woord in op wat feitelijk de ‘knelpunten binnen de stichting’ zijn. Het is dan ook een bericht zonder concrete inhoud. Dr lezers worden weer achtergelaten met vele vragen. Overigens dateren de zogenoemde “glorietijden” van zeker voor 2013, zo blijkt uit onderzicht, niet volledig, overzicht van acties, werkonderbrekingen van het personeel sinds dat jaar.
Het is dus niet voor het eerst dat er binnen de Esther Stichting problemen zijn. Met regelmaat is sinds 2013 het personeel in actie gekomen om druk uit te oefenen om SoZaVo om problemen op te lossen.
2013
Medio november 2013 ging het personeel in actie totdat er een oplossing zou worden gevonden voor de problemen van het tehuis. Wacht- en vervoerstoelagen werden niet uitbetaald. Het tehuis, personeel en de bewoners moesten diverse voorzieningen ontberen.
2014
In de eerste week van maart 2014 was de maat weer vol voor het personeel van de Esther Stichting. De personeelsleden legden het werk neer. Er was al jaren geen leiding bij de stichting en dat zat het personeel heel hoog. Ook waren er onduidelijkheden over de positionering van de werknemers in het Functie Informatie Systeem van de Overheid, FISO.
Daarnaast verkeerde het onderkomen van de Esther Stichting in een compleet vervallen staat. Zowel de gebouwen als het terrein verkeerden in een slechte staat, op enkele plaatsen was er geen elektriciteit, terwijl er nauwelijks of niets werd gedaan aan onderhoud. Het personeelsbestand is afgenomen van 125 naar 50 personen.
Een paar maanden later, augustus 2014, legde het personeel weer het werk neer. Er was een zware onderbezetting. Op een afdeling waar ten minste zeventien mensen nodig zijn, waren maar elf personen. Er moest extra gewerkt worden in de weekenden en met feestdagen, zonder dat de mensen hun extra vergoeding kregen. Sommige werknemers hadden al vijf maanden hun extra vergoeding niet gekregen. Vijf mensen moesten één emmer gebruiken om schoon te maken, er waren geen handschoenen, niet genoeg bezems, geen mondkapjes en andere middelen om de werknemers vlot en veilig te laten werken. Ook was er nog steeds geen directeur.
2018
Het personeel van de Esther Stichting ging rond 14 december 2018 uit ontevredenheid in staking. Directrice Liefda Somo, 3 jaar in dienst, zou slecht communiceren met het personeel en dat daardoor de medewerksters niet gemotiveerd waren.
“De leiding doet hier haar ding op eigen houtje”, klonk de kritiek. Bewoners stelden daarenboven, dat de voeding elke dag hetzelfde was. Ook was er sprake van dat de huur zou worden verhoogd.
2021
Het personeel van de Esther Stichting ging eind april 2021 ook weer in beraad. De medewerksters wilden uitbetaling van onder andere de vervoerstoelage en ook een betere salariëring.
2022
Ook in juli 2022 was er onvrede onder het personeel. Ze wilde lotsverbetering. Er waren ook achterstanden in bevordering van bepaalde personeelsleden.
Kortom, de Esther Stichting kamp al jaren met uiteenlopende problemen en issues en er lijkt maar geen duurzame oplossing te komen, zodat het personeel weer prettig kan werken in een mooie omgeving en met tevreden bewoners.
Dat er nu weer problemen zijn en verantwoordelijk minister Ramsaran feitelijk op het matje is geroepen zegt genoeg. Hopelijk kan de bewindsman, behalve mooie woorden praten, ook eindelijk een definitief einde maken aan de problemen van het personeel en ervoor zorgen en op toezien dat dat personeel netjes alle toelagen en dergelijke op tijd uitbetaald krijgt.
PK