Darwesh Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VVW), wijst op de gevolgen van de benzineprijs stijging en vraagt om rekening te houden met de winkeliers aangezien deze groep in moeilijke omstandigheden verkeert. “Wij kunnen de basisgoederen niet meer goedkoop inkopen”, dit is een van de zaken die Balak opsomt. Als voorbeeld noemt hij een fles spijsolie dat vorig jaar nog ongeveer SRD 45 kostte, maar waarvoor nu SRD 85 wordt betaald. Nu de prijs van benzine weer verder is verhoogd, ziet Balak geen andere consequentie dan dat de prijzen in de winkels verder omhoog zullen gaan. “Want de leveranciers zullen hun benzine niet gratis willen verbranden”, licht hij toe.
Hij wijst er ook op, dat niet alle producten door de leveranciers naar de winkels worden gebracht. Bepaalde producten moeten zelf worden opgehaald. “En dat zou je in je kostprijs willen doorberekenen”, laat de voorzitter van de VVW weten. “Met hoeveel een product dan stijgt in prijs hangt af van hoe de ondernemer dat berekent, het is een heel moeilijke kwestie.” Hij noemt frisdranken, die niet gratis worden geleverd.
Aan de andere kant benadrukt hij dat wanneer winkeliers zelf hun producten ophalen zij zelf zullen bepalen hoe zij om zullen gaan met de doorberekening van hun kosten, rekening houdend met hun winstmarge van 20 procent. Balak haalt aan, dat deze winstmarge verder onder druk staat door de steeds stijgende vaste lasten. “Winst is de enige bron van ons inkomen.”
Balak zegt verder een beroep te doen op de importeurs om te voorkomen dat er schaarste is op basisgoederen zoals aardappelen en uien. “Basisgoederen zijn belangrijk voor het volk.”
Stress
Prijsverhogingen hebben ook tot gevolg dat de sfeer in de winkels is veranderd. “Men lacht niet meer, er is geen ruimte meer voor een gezellige babbel.” Balak merkt op, dat zowel de koopkracht van de burgers, maar ook het plezier van de winkeliers is gedaald. “Alle stress komt op ons en daarom gaan wij vaker naar de huisarts en als je niet oppast worden wij beroofd.”
Hij doet een beroep op de autoriteiten om te zorgen voor meer zichtbaarheid in de wijken. Eerder verzocht Balak al om het aantal ‘containerposten’ van de politie in de buurten te verhogen. Hij pleit voor meer surveillanceteams zodat zowel winkeliers en klanten zich veilig kunnen voelen.
Plunderingen
Hoewel Balak vormen van criminaliteit als winkeldiefstal al erg genoeg vindt, houdt hij rekening met een nog ergere ontwikkeling in de toekomst als er niet tijdig wordt ingegrepen. Balak vreest het doembeeld van plunderingen. “Want je hebt klanten die niet meer uitkomen en dat is een moeilijke situatie nu, er is sprake van armoede.” Ondanks dat er geen sprake is van plunderingen, benadrukt Balak “dat wij al naar die richting opgaan”.
RB