8 februari 2023 – Twee recente bevingen — de aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 en de aardbeving in Haïti in 2010 — behoren tot de dodelijkste in de geschiedenis en eisen samen meer dan 543.000 levens.
De aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en de enorme naschok van 7,5 op de schaal van Richter in Turkije op maandag (6 februari 2023) zijn twee van de meer dan 70 bevingen met een kracht van 6,5 of hoger die sinds 1900 in de regio zijn geregistreerd.
Tektonische platen vormen de aardkorst. Deze tektonische platen bewegen elk jaar slechts enkele centimeters en kunnen tijdens het bewegen onder elkaar botsen, glijden of zinken.
De Anatolische tektonische plaat van Turkije is gescheiden van de Euraziatische en Arabische platen door respectievelijk de Noord-Anatolische breuklijn en de Oost-Anatolische breuklijn. Deze twee breukzones maken het een van de meest seismisch actieve regio’s ter wereld.
De aardbeving van maandag was een van de krachtigste aardbevingen die ooit in het gebied zijn geregistreerd, en komt overeen met de omvang van een aardbeving die in december 1939 in het noordoosten van Turkije meer dan 30.000 mensen het leven kostte.
De dodelijkste aardbeving in Turkije was in december 115, toen naar schatting 260.000 mensen het leven lieten bij de aardbeving met een kracht van 7,5. Deze ramp trof de oude stad Antiochië (Antakya), een belangrijke stad van het Romeinse Rijk.
Vier eeuwen later, in maart 526, werd Antiochië opnieuw verwoest door een aardbeving met een kracht van 7,0 die 250.000 mensen het leven kostte.
Er is nu bevestigd dat er ten minste 11.200 zijn omgekomen bij de aardbeving tussen Turkije en Syrië van maandag. Reddingswerkers – uit Turkije en internationale teams – racen tegen de klok om overlevenden te redden van de verwoesting van platgebombardeerde dorpen en steden in Zuid-Turkije en Noord-Syrië bij vriestemperaturen.