Het was absoluut een goed voorbereide overval en de overvallers hadden de beschikking over ‘inside’ informatie. We hebben het over de overval woensdag op een personenauto, bestuurd door een lid van het Directoraat Nationale Veiligheid, DNV, met als bijrijder een militair, waarin op de achterbank een tas lag met daarin forse geldbedragen.
De drie overvallers zijn overigens al in de kraag gevat en al het gestolen geld is terecht. Ook de bijrijder is opgepakt, hij heeft de overvallers getipt het over het geldtransport in de personenauto.
De overvallers droegen kogelwerende vesten en helmen en openden met AK-47 aanvalsgeweren, ofwel Kalashnikov’s, het vuur op de auto, nadat zij die wagen hadden klemgereden op de kruising van de Raghoebierstraat en de Simanstraat. De auto vervoerde geld vanuit Moneyline aan de Prins Hendrikstraat naar een goudopkoopbedrijf in de Anamoestraat.
De bestuurder werd door kogels geraakt in een arm, een dijbeen en in de buik. Zijn bijrijder bleef ongedeerd.
De overvallers gingen er vandoor in een grijze Toyota Spacio. Ze hadden bij de overval een tas weggenomen uit de klemgereden auto. In die tas zouden naar verluidt ruim SRD 2 miljoen, Euro 95.000 en US$ 100.000 hebben gezeten.
Vragen
De overval zal bij menig burger toch de nodige vragen oproepen. Iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen, dat grote geldbedragen vervoerd worden in onopvallende personenauto’s, zonder de nodige toeters en bellen. Maar, dat grote sommen geld gewoon in een tas op de achterbank van een auto liggen is op zijn zachtst gezegd niet erg ‘handig’ en eigenlijk ook een beetje dom. Het onderhavige geldtransport komt amateuristisch over. Kennelijk waren de chauffeur en zijn bijrijder niet bewapend met bijvoorbeeld een vuistvuurwapen. Uit de berichtgeving blijkt niet dat de chauffeur en bijrijder zich hebben verzet. De overval lijkt een ‘piece of cake’ te zijn geweest.
Rol van het DNV
En, wat is de rol van het Directoraat Nationale Veiligheid in een dergelijk transport van geld? Was het DNV wel of niet formeel betrokken bij dit transport of was het DNV-lid die de auto bestuurde gewoon aan het ‘hosselen’?
Officiële taken DNV… daaronder valt niet geldtransport
Formeel, althans zo is te lezen op de website gov.sr, is het DNV belast met de coördinatie van ‘alle vraagstukken de nationale veiligheid rakende in de ruimste zin des woords’. De vraag is gerechtvaardigd of het vervoeren van geld naar een goudopkopbedrijf een zaak is van nationale veiligheid. Nee toch.
In het kader van de nationale veiligheid zijn prioriteiten geïdentificeerd, beleidsgebieden en die hebben betrekking op de Staatsveiligheid, het drugsbeleid, terrorismebestrijding, internationale veiligheid en samenwerking, milieu, rampenbeheersing en inlichtingendiensten, aldus gov.sr.
Kortom, het vervoeren van geld lijkt niet een ‘beleidsgebied’ te zijn voor het DNV.
De formele positie van de chauffeur van de auto die woensdag is overvallen is vooralsnog onduidelijk. Een gewone burger zou denken, dat een DNV’er toch in staat moet zijn om op een verantwoorde en veilige manier geld te vervoeren in een auto? Niet dus, want de overval ging dus te gemakkelijk – omdat de overvallers op de hoogte waren van de aanwezigheid van een groot geldbedrag in de auto – en daarenboven is het vreemd, dat een dergelijk groot geldbedrag gewoon in een tas zat op de achterbank van de auto en niet een goed beveiligde geldkist of iets dergelijks op een veilige plek in de auto.
Was het vervoer wel uitgevoerd onder supervisie van het DNV, dan wordt duidelijk dat het beleidsgebied ‘inlichtingendiensten’ haar taken niet goed uitvoert. Het ging immers om een zeer goed voorbereide overval, waarbij zelfs professionele AK-47 aanvalsgeweren werden gebruikt, een wapen dat in het Nationaal Leger wordt gebruikt. De overvallers konden ogenschijnlijk op eenvoudige wijze, ongehinderd, met het nodige machtsvertoon, hun slag slaan.
Verklaring
Het Directoraat Nationale Veiligheid zou er verstandig aan doen om met een verklaring te komen naar aanleiding van de overval. Werd het geld onder supervisie van het DNV vervoerd? Zo ja, hoe is het mogelijk dat de overvallers zo goed geïnformeerd waren over het transport van geld in een personenauto? Zo nee, was het vervoer een ‘hossel’ van een lid van het DNV?
En, niet onbelangrijk, hoe is het gesteld met het werk van de inlichtingendiensten? Hoe professioneel zijn ze?
De redactie van Dagblad Suriname heeft het DNV wel benaderd voor een reactie op onder andere de vraag in hoeverre het onderhavige geldtransport onder supervisie van het directoraat plaatsvond. Het DNV heeft niet de moeite genomen om te reageren.
Kortom, de overval van woensdag laat – zolang het DNV niet met een verklaring komt – vele vragen onbeantwoord.
PK