“Mi lobi sranang, maar dies no kang!”

In eerdere berichtgeving van Dagblad Suriname werd al geschreven hoe burgers denken over politieoptredens Men is vaak ontevreden, en als ze tevreden zijn is het matig. Recentelijk heeft een (ontevreden) ondernemer (van wie de naam bekend staat bij de redactie) weer enkele kanttekeningen geplaatst bij handelingen van de politie in de nasleep van de overval in de Raghoebierstraat in Paramaribo door drie met AK-47 aanvalsgeweren bewapende mannen op een auto – bestuurd door een lid van het Directoraat Nationale Veiligheid, DNV – waarin een groot geldbedrag werd vervoerd van het bedrijf Moneyline naar een goudopkoopbedrijf.

De ontevreden ondernemer geeft aan dat het gebruikelijke waardetransport niet beschikbaar was, waardoor de DNV’er de taak op zich nam om het geld te transporteren. Ondernemers van wie dat geld was, zijn ontevreden over de wijze van aanpak wanneer het gaat over de aanzienlijke geldbedragen die werden vervoerd, naar verluidt ruim SRD 2 miljoen, Euro 95.000 en US$ 100.000.

Nog niets bekend over forse geldbedragen

Een ondernemer die betrokken is bij de zaak heeft aangegeven, dat hij blij is met de methode van aanpak van de criminelen. Dezelfde dag heeft hij aangegeven wie hij verdacht als de tipgever en al zijn de drie rovers en de bijrijder, die door de politie als tipgever wordt aangemerkt, opgepakt, hij is niet helemaal tevreden.

Het ging in deze beroving om een fors geldbedrag dat van verschillende ondernemers is. Het geld is volgens de ondernemer al gevonden. Hij weet niet hoe het kan, dat de hoogte van het bedrag dat terug is gevonden nog onduidelijk en onverklaarbaar is. Het wantrouwen begint hier wel naar boven te komen, volgens hem. “Als je de rovers en alle andere spullen hebt, waar is dat geld dan en hoeveel is het precies?”, dat zijn vragen die voor hem nog steeds niet beantwoord zijn.

Vertrouwen in politie

Hij zegt dat hij niemand schuldig wil verklaren en dat hij blij is met de aanpak van zijn zaak. Hij zou het wel beter hebben gevonden, als er meer duidelijkheid zou komen over het geld. Ook al zou hij een deel moeten afstaan, dat vindt hij geen probleem, zegt hij in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, maar de geruchten die hij nu hoort over kleine geldbedragen kan hij niet begrijpen.

“Het land is erg goed, de mensen zijn goed, maar deze dingen zorgen ervoor dat mensen de politie niet vertrouwen. Het is de instelling die de plicht heeft om iedereen te beschermen. In alle situaties waarin de politie op missies gaat, wordt geld bijna nooit teruggevonden, nooit ontdekt, soms bereikt het niet 3% van de teruggekregen waarde! Dit kleineert het land! Degenen die de plicht hebben om te herstellen, te beschermen, de bevolking te helpen, werken zichzelf tegen. Om te zeggen dat er niets is gevonden, om te zeggen dat je 4 overvallers, wapens, auto, plaats, telefoongesprekken hebt gevonden. Ik kan zelf betalen of belonen, maar wel met duidelijkheid en eerlijkheid.! Want we werken en leven allemaal voor ons dagelijks brood!”, zegt de ondernemer teleurgesteld.

Deze situatie is onder de aandacht van de voorlichter van het Korps Politie Suriname gebracht, Milton Bisschop, en die heeft gezegd dat er een bepaalde procedure is waarmee men te werk gaat. De redactie heeft geprobeerd die procedure te achterhalen, maar dat is niet gelukt. 

De ontevreden ondernemer is wel op de hoogte gesteld van de stand van zaken in het onderzoek en de zaak zal verder aangepakt worden door de politie.

GW

error: Kopiëren mag niet!