In een rapport van Climate Tracker, onlangs gepubliceerd door GlobalVoices, worden de effecten van klimaatverandering uitvoerig beschreven. In het rapport wordt gesteld, dat door warmere temperaturen, bewegingspatronen en sterftecijfers van wilde vissen beïnvloed raken. Ook hun leefgebieden raken beïnvloed door klimaatverandering. Mensen die afhankelijk zijn van visserij en aquacultuur zullen de gevolgen ondervinden, zowel sociaal als economisch, van deze klimaateffecten.
In Suriname vormen kwesties als weinig rapportage, overbevissing en illegaliteit een uitdaging voor de visserijsector. Maar de effecten van klimaatverandering zijn moeilijk te bepalen. Zojindra Arjune, directeur Visserij bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt dat het aantal visvangsten over de hele linie is afgenomen. Volgens het Visserijbeheerplan (VMP) 2021-2025 is de aanvoer van vis tussen 2008 en 2017 sterk gestegen van 8.871 naar 39.993 ton, maar in 2018 en 2019 sterk gedaald tot circa 24.000 ton in 2019.
Daling
Deze daling zou het gevolg kunnen zijn van een gebrek aan gegevens over geregistreerde aanlandingen van de vloot. Het zou ook verklaard kunnen worden door mogelijke rapportage van visaanvoer buiten Suriname, maar het is voor het directoraat Visserij moeilijk om vast te stellen of het effect ook het gevolg is van klimaatverandering. Arjune zegt, dat in Suriname geen onderzoek hiernaar is gedaan. “Onderzoek is duur en je moet de faciliteiten hebben om onderzoek te doen. De gegevens over de samenstelling van vissoorten voor de kust dateren uit de jaren ‘80”, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat “sindsdien geen onderzoek meer is gedaan”.
Onderzoek
Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Association (SSA), zegt dat de organisatie al langer aandringt op een biomassa onderzoek. Dit onderzoek duurt maximaal tweeënhalf jaar en kost tussen de 2 en 3 miljoen dollar. SSA-leden dragen jaarlijks ongeveer 1 miljoen dollar aan visvergunningen bij aan de staat en vragen dat deze middelen worden gebruikt voor onderzoek naar de gevolgen van stijgende zeetemperaturen voor de visserij. Volgens Karg wordt een groot deel van de teruglopende visvangsten nu toegeschreven aan illegale visserij activiteiten vanuit Guyana. Er is nog meer controverse rond de kwestie, aangezien de Surinaamse regering heeft gesproken over de mogelijke uitvoering van een visserijovereenkomst met Guyana, een regeling die Karg niet steunt.
Alles zal eindigen
De grootste zorg van de SSA is dat alles uiteindelijk zal eindigen. Karg zegt dat Suriname er alles aan doet om de visserij betrouwbaarder te maken. De meeste Surinaamse vissers houden zich aan de vele regels die er zijn, zegt hij, maar sommige regels worden nog steeds niet serieus genomen. “Aangezien we zwak reageren op deze schendingen, bestaat er grote bezorgdheid over de continuïteit”, legt hij uit. In volgende edities van Dagblad Suriname wordt meer over deze materie uitgelegd.