Is Kabalebo-gebied verboden gebied voor goudzoekers…?

Wat is vandaag de dag de stand van zaken rond illegale goudwinning in het Kabalebo-gebied in het westen van het land? Als de vraag gesteld wordt aan lokale en landelijke autoriteiten, dan doen zij het zwijgen ertoe. De redactie van Dagblad Suriname heeft de districtscommissaris van het bestuursressort Kabalebo, Josta Lewis, en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, met die vraag benaderd, maar reacties zijn vooralsnog uitgebleven.

2012

Voorzover bekend wordt er nog steeds illegaal goud gewonnen in het Kabalebo-gebied. Al vele jaren zijn illegale goudzoekers in het gebied actie. Zo werden bijvoorbeeld op 11 juli 2012 door de politie van Nickerie en speciale politie eenheden uit Paramaribo 6 Braziliaanse garimpeiros in het gebied aangehouden en werdne spullen zoals een lichtmotor, slangen, zuig- en perspompen in beslag genomen. Bewoners de inheemse dorpen Apoera, Section en Washabo waren blij, dat illegale goudzoekers uit hun leefgebied werden verwijderd.  

2014

Toenmalig districtscommissaris Armand Jurel van Kabalebo zei in de eerste week van mei 2014, geen goudwinning in zijn gebied te accepteren. De bewoners zijn fel gekant tegen het delven van goud in hun omgeving, omdat ze niet willen dat hun gezondheid  in gevaar komt door kwik dat door de goudzoekers in het winningsproces wordt gebruikt.

‘We willen ook geen toestanden hebben zoals in Brokopondo met de garimpeiros, waarbij we de hulp van de Commissie Ordening Goudsector nodig hebben. Dan is het afgelopen met Kabalebo’, zeu Jurel bij de uitreiking van grondpapieren aan zo’n tachtig bewoners van het zogenoemde ‘Apoera plan’.

2018 – “Beleid gericht op het vrijhouden van Apoera van goudwinning”

Begin augustus 2018 liet toenmalig districtscommissaris van Apoera, 

Theresia Cirino weten, dat een groep mannen van het dorp interesse had in goudwinning. “Deze groep, waarvan een deel in de stad woont, heeft echter al geruime tijd geleden te horen gekregen van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en de president, dat goudwinning in Apoera niet mogelijk is. Het beleid is erop gericht om Apoera vrij te houden van goudwinning om de natuur zoveel mogelijk in tact te laten. Op basis van voorbeelden van goudwinning in andere districten wil men geen kwikgebruik in het gebied”, zei Cirino destijds. 

Op het verhaal, dat de groep beweerde aan kwikvrije goudwinning wilde doen, reageerde Cirino met de opmerking, dat de mannen niet over kwikvrije machines beschikten. “Ook hebben zij geen concessie noch exploratievergunning om aan goudwinning te doen.” Cirino stelde zich op het standpunt, dat het belang van de gemeenschap van Apoera zwaarder weegt, dan het belang van een kleine groep die aan goudwinning wil doen. “Je moet je ook realiseren dat we niet ver van Nickerie zitten, en voorkomen moet worden dat je een situatie krijgt waar kwik stroomt naar de rijstvelden”, aldus districtscommissaris Cirino in augustus 2018. 

Een paar maanden later, in de eerste week van november 2018, bezocht een delegatie van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) Kabalebo en maakte in een bijeenkomst de bewoners duidelijk, dat goudwinning niet toegestaan is in het gebied.. Op verzoek van districtscommissaris Cirino had de delegatie informatie verschaft aan de bestuursdienst, de politie, het Nationaal Leger, dorpsbesturen en de gemeenschappen van Washabo, Section en Apoera omtrent het beleid van de regering en de GMD: er mag geen goud worden gewonnen in het gebied. 

Actie tegen kwikgebruik in april 2022, maar niet tegen goudzoekers…..

Maar, het was pas medio april vorig jaar, 2022, dat er een gerichte actie werd uitgevoerd in het gebied gericht tegen goudzoekers, nee, het was een actie gericht tegen het gebruik van kwik. Het ging om Operatie Kuyake van het Nationaal Leger om kwik in de illegale goudvelden op te sporen, maar kort na aanvang werd de operatie alweer vanwege het weer….. De afdeling Voorlichting van Defensie liet weten: “Het weer is een belangrijke factor in de uitvoering van operaties, in het bijzonder voor vliegoperaties. We blijven informatie verzamelen. De informatie die ons bereikt heeft, is dat er wel mensen bezig zijn. Maar om daadwerkelijk vast te stellen is het belangrijk dat we het gebied afkammen, en daar is door het weer stagnatie in gekomen.” 

Defensie stelde, dat vliegoperaties “een belangrijke factor” zijn “in de uitvoering van operaties”. Maar, het speuren naar kwik in goudvelden gebeurt toch niet met vliegoperaties, dat gebeurt toch gewoon door manschappen op de grond, mits het droog is uiteraard?

Tijdens een persconferentie rond 17 februari 2022, had de plaatsvervangend bevelhebber van het Nationaal Leger van Suriname, Werner Kioe A Sen gezegd, dat illegaal goud wordt gewonnen in het westen van het land. Dit kan, zo stelde de bevelhebber, zelfs een nationale dreiging vormen, vanwege mogelijke kwikvervuiling van het water, waardoor de rijstsector in gevaar kan worden gebracht.

Daar waarschuwde toenmalig districtscommissaris Cirino in augustus 2018 al voor!

“De vervuiling kan desastreuze gevolgen hebben voor onze voedselvoorziening, onze gezondheid en de werkgelegenheid van de boeren”, benadrukte Kioe A Sen. “Indien deze illegale goudwinning zich werkelijk voordoet, roepen wij de gemeenschap op ons te ondersteunen door te melden en te rapporteren zodat de juiste instanties ingeroepen kunnen worden om zich over dit probleem te buigen”, sprak Kioe A Sen en zei zelfs dat “onze nationale veiligheid in gevaar” is.

Veel mensen vroegen zich af of kwik werkelijk een gevaar is voor de rijstvelden kilometers verderop in Nickerie? Was er vooraf onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke aanwezigheid van kwik in en rond de rijstvelden en, niet onbelangrijk, gebruiken de rijstboeren zelf geen gif, pesticiden, om hun rijst te beschermen? Gif dat onder andere door sproeivliegtuigjes wordt verspreid en ongetwijfeld ook in de wateren in en rond de rijstvelden terecht komt.

Maar belangrijker nog, waarom een actie gericht specifiek op kwikgebruik door illegale goudzoekers? Waarom niet een actie gericht op het verwijderen van die goudzoekers uit het gebied, immers, goudzoeken is verboden in het Kabalebo-gebied.

(Foto: ter illustratie)

PK

error: Kopiëren mag niet!