De Surinamers die Suriname en een waardige representatie van Suriname een warm hart toedragen, zijn de mede-Surinamer Soenildat Kalloe dank verschuldigd dat hij met zijn kapitaal op een strategisch stuk grondgebied van Suriname een complex heeft neergezet dat niet onderdoet voor de mooie complexen van Miami en zelfs van Europa. Suriname wordt vaak als een ‘gebroken plantage’ op zijn Surinaams getypeerd, maar in de modder zijn er ondernemers die Suriname toch laten schitteren. Maar, ze zijn te vergelijken met een lotus die in een vieze goot zijn schoonheid toont en bloeit. We denken dan bijvoorbeeld ook aan Lucky Store dat aan de weg blijft timmeren om Suriname en Paramaribo een mooi aangezicht te geven. We zeggen vieze goot, omdat stedelijk Suriname behoorlijk is verpauperd en niet glimt en schoonheid uitstraalt. Suriname is geen land met een miljoenenmarkt en een miljoenenbevolking en met slechte luchtvaartverbindingen en naar Surinaamse maatstaven beoordeeld heeft de Surinamer Kalloe een complex met een internationale allure neergezet.
Het is een plek waar Surinamers op een heel mooie manier kunnen uitgaan en zich eventjes in het buitenland kunnen wanen, zonder echt een vliegticket te kopen. De investering die door de Surinamer is gedaan is een behoorlijk stuk risico dat door hem is genomen en daarover moet er toch wel respect zijn voor de man en zijn groep.
Surinamer moeten trots erop zijn dat we zo een complex hebben, al zal men niet in het complex willen en kunnen winkelen. Er zijn namelijk genoeg Surinamers die genoeg geld hebben om in de high-end designer zaken kleding, accessoires etcetera te kopen, maar principieel er niet voor kiezen, mede omdat het tegen hun levensovertuiging is. Maar, er zijn genoeg van deze Surinamers die bij de volkswinkels hun kleding etcetera kopen, maar toch als Surinamer trots zijn erop dat het land zo een complex heeft. We kunnen ons herinneren het enthousiasme, maar ook de kritiek die er was op de Surinamer Kalloe toen hij de soft launch deed van de International Mall of Suriname. De investering is te vergelijken met die van de internationaal vermaarde Guyanese cricketspeler Ramnaresh Sarwan die ook een internationale mall (Amazonian Mall) in Georgetown heeft geopend.
Het is jammer dat de president van Suriname capituleerde voor de onterechte, domme en door jaloezie ingegeven kritiek die er is geuit op de investeerder en dat hij daardoor geadviseerd werd niet aanwezig te zijn als bezoeker en om de opening te doen bij een van de high end zaken. Dezelfde mensen die kritiek hadden op de president en de investeerder, hebben met hun partners en hun gezinnen er inmiddels honderden foto’s gemaakt en op social media gepost. De burgers die er elke dag of regelmatig aan de Ringweg Zuid langsreden, die weten met welke zorg deze mall is opgezet. Voor degenen die op het complex hebben gelopen, die weten dat er door de investeerder wellicht persoonlijk toezicht is uitgeoefend op de kwaliteit van het materiaal dat is gebruikt en de kwaliteit van de uitvoering en oplevering van het werk. Het is maatwerk en haast on-Surinaams.
Er zijn berichten in de media verschenen dat de investeerder het niet eens was met flutmateriaal dat door uitvoerders zou worden gebruikt en dat hij zelfs ertoe overging om materiaal uit het buitenland naar binnen te halen. Bij aankomst op de zeer ruime parkeerplek zie je al dat van on-Surinaams management sprake was; alles is zeer keurig uitgevoerd en opgeleverd en het ministerie van OW en zijn staf moeten even op les gaan bij Kalloe hoe het allemaal moet. Op het complex is er een permanent en zeer modern ogend podium waar regelmatig grote podiumevenementen en shows kunnen worden georganiseerd. Het complex omvat winkels en evenementenzaken, waarvan sommige al open zijn en beantwoorden aan de uitgaansaspiraties van een bepaalde groep van Surinamers. We denken dat de zaken die een franchise zijn van grote internationale merken en symbolen, door internationale managers zullen worden gerund. We denken dan aan de kledingzaken van de wereldmerken. Deze zaken schijnen moeite te hebben om geschikt personeel te strikken, maar het ligt waarschijnlijk aan de wijze waarop men de vrijgekomen banen post, want werken in de internationale mall is wel iets dat Surinamers met een opleiding op middelbaar aanspreekt.
Opvallend is dat de jongeren generaties iets beter het Engels beheersen. Zaken die een behoorlijke toeloop hebben zijn Chuck E. Cheese en Mingle, allebei internationale ketens die in de grote steden van Europa te vinden zijn.
Het zou gezegd kunnen worden, dat de kroon op de investering is het binnenhalen van de Hard Rock Cafe in Suriname. Het Hard Rock Cafe is alleen te vinden in de steden van de wereld die tellen. Het Hard Rock Cafe verbindt de wereld aan elkaar met een internationaal herkenbare norm die aangeeft dat alle mensen overal een en dezelfde zijn.
Wij moeten de investeerders complimenteren om Paramaribo zo op deze wijze op de kaart te zetten. Het concept van dit merk is internationaal en het zal internationaal worden gemanaged en waarschijnlijk zal het geschikte personeel niet direct in het land te vinden zijn.
Hard Rock Cafe is een restaurantketen, opgericht in 1971 door Isaac Tigrett en Peter Morton. Ze openden hun eerste Hard Rock Cafe nabij Hyde Park Corner in Londen, in een voormalige Rolls Royce-showroom, waar ze in 1979 de muren begonnen te bekleden met Rock-‘n-roll-posters. Het motto van Hard Rock Cafe is “Love All, Serve All”, een citaat van de Indiase goeroe Sathya Sai Baba. In Suriname zal het gaan om een restaurant, het aanvankelijk concept, en geen hotels en casino’s. In Nederland heeft Amsterdam een Hard Rock Cafe sinds 20 maart 1999. In Latijns-Amerika en de Caribbean zijn Hard Rock Cafes alleen aanwezig in Brazilië, Mexico, Cayman Islands, Virgin Islands, Puerto Rico, Colombia, Peru, Nicaragua, Panamá, Bahamas, Venezuela, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Guatemala, Costa Rica, Bolivia, Costa Rica en Argentinie. Een aantal van de zaken is inmiddels ook gesloten. Aangegeven wordt dat de zaken in Suriname en Trinidad upcoming zijn in 2023. Het zijn allemaal ontwikkelingen die ons land op de wereldkaart gaan zetten en het toerisme een boost zullen geven.