Oud-Staatsolie directeur Eddie Jharap heeft via social media in heldere taal uitgelegd hoe olievondsten in elkaar zitten. Jharap was de eerste directeur van Staatsolie. Inmiddels staat Anand Jagesar, de vierde directeur van het bedrijf dat in 1980 werd opgericht, aan het roer. Suriname is in overgangsfase wat betreft de oliesector. Momenteel worden er voor de kust van Suriname in zowel diepe en ondiepe gebieden boringen gedaan. Het Franse Total en Amerikaanse Apache hebben daarbij de leiding.
Commerciële aardolievondsten in de Guyana’s
Jharap schrijft: “Er zijn vaak aardolievondsten gemeld in de Guyana’s. Hoewel diverse aardolievondsten in Suriname sinds de Tweede Wereldoorlog nader zijn onderzocht, is het tot nu toe maar één bedrijf, Staatsolie, gelukt om aardolie op het landareaal commercieel te produceren en 40 jaar vol te houden. Naar aardolie in zee is sinds de Tweede Wereldoorlog zeer uitgebreid onderzocht en is tot nu toe alleen Exxon, na zoeken van langer dan 20 jaar en veel geld, gelukt om de aardolievoorkomens te begrijpen en nu twee jaar succesvol ook te produceren. Aardolie vinden is geen eenvoudige zaak. Je begint met signalen te onderzoeken. Maar, als je niet weet hoe de signalen van de aardolie voor de kust van de Guyana’s precies eruit zien, ga je ze mislopen.”
Hij schrijft verder: “Zo gebeurt het bij aardolieboringen: Als je in de Guyana’s boort, stel je je apparaten af op eigenschappen en karakters van de olie die je denkt daar te vinden. Maar, als je instrumenten niet voor de werkelijke olie van het gebied afgesteld zijn, kan je best in een olie-reservoir hebben geboord, maar je instrumenten zeggen dat je bijvoorbeeld water hebt aangeboord”, aldus Jharap.
Lang wachten
Surinaamse regeringsfunctionarissen hebben al geruime tijd de hoop uitgesproken, dat de FID (Final Investment Decision) tegen het einde van 2022 zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou kunnen worden opgeleverd. Vorig jaar werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Echter is er daarvoor nog geen datum. Vermeldenswaard is dat de FID al een tijdje op zich laat wachten.
President Chandrikapersad Santokhi, zei in juni 2021 dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zullen gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Block 58 en de eerste olie gaat naar 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, verklaarde de president destijds. Inmiddels is het overduidelijk dat de olieproductie veel later zal plaatsvinden. De gevonden olie zal langer in de grond blijven en de verwachtingen van de regering zullen zich pas veel later kunnen verwerkelijken.