Directoraat Beroepsonderwijs overhandigt landelijk sleutels 37 volledig ingerichte praktijklokalen

Het Directoraat Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur overhandigt deze maand officieel de sleutels van 37 volledig ingerichte praktijklokalen op diverse locaties in Suriname. Namens de directrice Beroepsonderwijs Gracia Valies-Ormskirk mochten Fauzia Abdoelrahman en Angela Riedewald samen de overdracht doen op enkele locaties. 

De praktijkcentra worden door meerdere omringende ochtend- en avondscholen gebruikt op zowel LBO (Lager Beroepsonderwijs) als MBO (Middelbaar Beroepsonderwijs) niveau. Het gaat om

scholen te Wanica (Lelydorp, Reeberg, Hannaslust), Commewijne (Meerzorg), Paramaribo (Drambrandersgracht, Kankantriestraat, Passiebloemstraat), Saramacca, Nickerie (Van Pettenpolder), Marowijne (Moengo). 

De richtingen variëren van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouwkunde, schildertechniek, voertuigentechniek, GAWASA tot horeca. De studenten leren onder meer elektro (montage & metingen), lassen, voedsel bereidingstechnieken, repareren en onderhoud van voertuigen. 

De overheid investeert in het beroepsonderwijs om het ondernemerschap te stimuleren, zodat er werkplekken in de private sector gecreëerd worden. Bovendien zijn deze investeringen voorbereidingen in aanloop op de olie- en gasindustrie. 

Landelijk zijn er 37 van de 39 zwaarbeveiligde praktijklokalen met inboedel opgeleverd. De samenwerking met de verschillende buurtmanagers zou ook optimaal zijn. Het gaat om hele moderne apparaten, geavanceerde machines, gereedschappen alsook nieuwe voertuigen, koelkasten en vriezers en gasfornuizen, waarmee studenten worden opgeleid voor diverse productiesectoren op de nationale en internationale arbeidsmarkt.

Momenteel is een tweede project in uitvoering, waarbij er praktijkcentra worden opgezet in Apoera, Atjoni en Brokopondo, die naar verwachting later dit jaar in gebruik genomen zullen worden. In deze praktijkcentra zullen zowel de dienstverlenende – als technische  richtingen worden ondergebracht, waarbij ook tweede-kans onderwijs gestimuleerd zal worden

SK

error: Kopiëren mag niet!