Verliezen gasbedrijf OGANE drukken zwaar op EBS

De EBS-tarievencommissie die de regering moet adviseren over de juiste stroomtarieven schrijft in haar rapport, dat uit evaluatie is gebleken dat de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in de jaren 2017, 2018 en 2019 winst heeft geboekt bij het elektriciteitsbedrijf, maar dat als gevolg van het niet aanpassen van de gasprijs er steeds grotere verliezen zijn geleden bij het gasbedrijf OGANE. Het gasbedrijf heeft in deze jaren verlies geleden van boven de SRD 80 miljoen per jaar, wat geresulteerd heeft in verliezen van meer dan  SRD 20 miljoen per jaar voor de EBS.In de periode 2017 tot en met december 2022 bedragen de totale gasimporten ruim US$ 130,5 miljoen. 

De EBS-tarievencommissie beveelt in haar rapport aan, dat de Staat dit bedrag betaalt aan de EBS vanwege de uitgaven die zij heeft betaald voor gas. Voorts zou per maand een bedrag van US$ 2 miljoen aan de EBS betaald moeten worden aan subsidies voor toekomstige gasimporten.

Gasbedrijf afstoten

Binnen de regio wordt de levering van LPG (gas) aan de burgers meestal gedaan via de gasleveringsbedrijven in plaats van via de energie- en electriciteitsbedrijven. De EBS zou samen met de overheid als aandeelhouder moeten overwegen om het gasbedrijf OGANE af te stoten, omdat het geen deel uitmaakt van de kernactiviteiten van de EBS. Dit zal een onmiddellijke impact hebben op de winstgevendheid van de  EBS.

De EBS zou ook moeten overwegen het contract met de externe aannemer GEF op te zeggen en het LPG (gas) rechtstreeks van Rubis te kopen. Verder moet worden overwogen om de verkoopprijs/ tariefstructuur van LPG te verhogen in lijn met de kostprijs/marktprijzen. Met de overheid zou een officieel subsidiebedrag moeten worden overeengekomen waarmee OGANE minimaal break-even kan draaien.

Een combinatie van tariefverhoging en verhoging van overheidssubsidie zal de financiële stabiliteit van OGANE waarborgen. Het voorstel van de EBS-tarievencommissie is om OGANE af te stoten naar Staatsolie.

SS    

error: Kopiëren mag niet!