Reshma Mangre pleit voor evaluatie nieuw onderwijssysteem

De redactie van Dagblad Suriname verneemt dat sommige kinderen door het doorstroombeleid niet kunnen lezen en schrijven. Het zou hierbij vooral gaan om leerlingen in het 5e en 6e leerjaar. Diverse leerkrachten zouden de aandacht hiervoor hebben gevraagd. In Hoeverre deze informatie klopt, is echter niet bekend. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft vooralsnog geen reactie gegeven op deze kwestie. 

Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt dat zij tot nu niet heeft gemerkt dat er een evaluatie van het nieuw onderwijssysteem heeft  plaatsgevonden. Mangre zou dit al sinds vorig jaar hebben aangekaart, omdat er toen al klachten binnen kwamen. Zij stelt dat zij niet tegen het doorstroombeleid is, “maar wanneer je doorstroomt moet er wel een bepaald niveau zijn”. 

Van de kinderen worden bepaalde competenties verwacht zoals klok kijken, breuksommen maken, staartdelingen maken, enzovoorts. Volgens Mangre kan het dus niet zo zijn, dat kinderen dit nog niet kunnen in het 9e leerjaar. 

Mangre hamert erop dat evaluatie van belang is. Door middel van evaluatie kan men nagaan wat goed gaat en wat minder goed gaat. Datgene wat minder goed gaat, kan men dan bijstellen. Volgens Mangre moet het curriculum zodanig zijn, dat trage kinderen geholpen kunnen worden, maar ook de kinderen die vlot meekomen en de slimme kinderen. 

Mangre pleit voor een nationale dialoog waarbij ouders, leerkrachten, kinderen, psychologen, pedagogen, onderwijskundigen en Assembleeleden hun inzichten geven over het vernieuwd onderwijs. “Laten we gaan nadenken, waar wij met ons onderwijs naartoe willen en hoe we het best invulling daaraan kunnen geven.” Verder moet de regering volgens haar opgeroepen worden om prioriteiten te stellen. Er moet bijvoorbeeld meer geld op de begroting van het onderwijs komen.

SK

error: Kopiëren mag niet!