Rattenplaag rijstvelden: Universiteit onderzoekt sporen van gif in milieu

In het kader van de bestrijding van de rattenplaag in de rijstvelden in Nickerie, zijn wetenschappers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname nog bezig met het onderzoek naar sporen van gif in het milieu. Voorlopige resultaten hebben uitgewezen, dat tot nu toe geen sporen van gif dat recentelijk door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was gedistribueerd, zijn gevonden in de dode dieren. Ook niet in het water. Dit zei LVV-minister Parmanand Sewdien woensdag voor aanvang van de vergadering van de regeringsraad. 

Volgens de minister lopen enkele zaken tegelijk die voor verwarring hebben gezorgd. Aan de ene kant is er de rattenplaag en anderzijds speelt de kwestie van dood vee. De dode dieren waarover veel om te doen is geweest op social media, zijn volgens de minister niet doodgegaan door rattengif. Het onderzoeksteam van de universiteit is nog bezig met het onderzoek naar de doodsoorzaak.

Over de vrees voor het nuttigen van kwie kwie’s zegt Sewdien nog geen uitspraken durven te doen. Wat hij wel kon bevestigen is, dat tijdens het onderzoek tot nu toe er geen gif is gevonden is in de vissen. Echter durft hij niet te stellen dat het veilig is om deze vis te nuttigen. 

Over de rattenplaag zei hij, dat zijn ministerie samen met het coördinatieteam onder leiding van de districtscommissaris alles eraan doet om die te minimaliseren. Er zijn nu volgens hem minder ratten. 

Rijstboeren worden bij de rattenbestrijding goed begeleid.

De rattenplaag in Nickerie doet zich hoofdzakelijk voor op rijstvelden in de Oostelijke polders nabij en rond de omgeving van Henar en de Middenstandspolders. De ratten bevinden zich niet in de bewoonde gebieden. Gelukkig is dat zo, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dinsdag in de Nationale assemblee. Desondanks blijft de rattenplaag een dreiging vormen voor de volksgezondheid. Het risico op het oplopen van de Ziekte van Weil is groot.

Boeren die voor werkzaamheden het rijstveld moeten opgaan worden geadviseerd laarzen aan te trekken. In de praktijk werkt dat niet echt, omdat met laarzen aan het niet te doen is om werkzaamheden in de natte rijstvelden te verrichten. Vandaar dat Volksgezondheid naast preventie en voorlichting, zich richt op snelle detectie, opsporen en behandeling via het Mungra Medisch Centrum. Er is een actieve surveillances in het veld opgezet die de situatie met betrekking tot de volksgezondheid nauw in de gaten houdt.

SS

error: Kopiëren mag niet!