Ministerie van Defensie werkt aan Nationale Autoriteit voor uitvoering Chemisch Wapenverdrag

Autoriteit moet gebruik van chemische stoffen gaan ‘inspecteren’ – Werkgroep bereidt nu opzet Autoriteit voor

Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie heeft vrijdag 13 januari een werkgroep ingesteld, die alle voorbereidingen moet plegen voor de opzet van de Nationale Autoriteit voor uitvoering van het Chemisch Wapenverdrag. De werkgroep staat onder leiding van kolonel Mitchell Labadie en bestaat verder uit luitenant-kolonel Dennis Duurham en majoor Vernon Pengel. Deze Nationale Autoriteit zal erop toezien dat de bepalingen in het verdrag en de uitvoeringswet op nationaal niveau worden nageleefd.

Misbruik, onveilig gebruik en het niet op de juiste manier opslaan van chemische stoffen kunnen negatieve impact hebben op de gezondheid van mens, dier en milieu, zo meldt Defensie. Het gaat om bijvoorbeeld pesticiden, chloor en alle andere chemicaliën die ingezet worden in de verfindustrie, de landbouw-, farmaceutische- en medische sector. Zeer giftige industriële chemicaliën die in grote hoeveelheden voor civiele toepassingen worden geproduceerd, kunnen ook als chemische wapens worden ingezet en een bedreiging vormen voor de veiligheid. 

De Wet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag, die in augustus vorig jaar door De Nationale Assemblee werd goedgekeurd, is per 13 december 2022 in werking getreden. Conform artikel 8 lid 4 van deze uitvoeringswet, moeten bij of krachtens een staatsbesluit nadere regels worden vastgesteld ter inrichting en uitvoering van de taken van een Nationale Autoriteit.

De Nationale Autoriteit zal onder andere belast worden met het coördineren van inspecties op het gebruik van chemische stoffen bij bedrijven en overheidsinstanties op nationaal niveau. Deze autoriteit zal samen coördineren met de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). 

Het Defensie-persbericht vermeldt niet wat de deskundigheid is op het terrein van het brede scala aan chemische stoffen van de leden van de werkgroep. Ook is nog niet duidelijk hoe de genoemde inspecties uitgevoerd gaat worden. 

Het is een feit dat burgers zelfs in de gelegenheid zijn om overal bepaalde giftige pesticiden te kopen, zelfs pesticiden die feitelijk (ook internationaal) verboden zijn.

Het schort in het land aan een veilige opslag van chemische stoffen. Het feit dat er winkels zijn waar gewoon pesticiden op de schappen staan is opmerkelijk en zou feitelijk niet mogen.

Terugblik – Ammoniumnitraat in Flora

Dat er het nodige mis is met de opslag van chemische stoffen werd pijnlijk duidelijk toen in augustus 2020 bleek dat in de woonwijk Flora in Paramaribo een exorbitant grote hoeveelheid ammoniumnitraat bleek te zijn opgeslagen in een loods midden in hun woonwijk. Het ging om zo’n 2.500 kilo van de explosieve stof. Nadat omwonenden in actie kwamen, werd de gevaarlijke stof uiteindelijk overgebracht naar de Newmont Merian-goudmijn.

Werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en Gevaarlijke Stoffen

Overigens, de nu ingesteld werkgroep is feitelijk de tweede werkgroep die zich stort op gevaarlijke stoffen. Na de ophef in augustus 2020 in Flora, werd de werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en Gevaarlijke Stoffen medio september 2020 ingesteld, waarmee de regering Santokhi/Brunswijk de eerste stappen zette tot onderzoek naar de voorkomens, soort en opslag van gevaarlijke stoffen, chemicaliën en ontplofbare middelen in Suriname. De werkgroep werd voorgezeten door Melvin Linscheer en moest binnen drie maanden advies uitbrengen over onder meer de hoeveelheden en wijze waarop deze stoffen zijn opgeslagen. 

De Commissie bezocht van 12 tot en met 16 oktober 2020 een aantal locaties en bedrijven in zowel Paramaribo als het achterland bezocht. De commissie wilde een integraal overzicht krijgen van de mogelijkheden die het best van toepassing zijn om de veiligheid te optimaliseren inzake opslag en transport.

Met zowel multinationals als lokale ondernemingen in de mijnbouwsector zouden ‘harde afspraken’ worden gemaakt om te komen tot een consistent systeem van opslag en transport. In de marge werd ook de wijze van beveiliging van opslagdepots meegenomen.

Het doel om de opslagplaatsen van zeer gevaarlijke stoffen zo ver mogelijk van woonwijken en leefgemeenschappen op te zetten was topprioriteit

Rapport november 2022

De presidentiële werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en/of Gevaarlijke stoffen bood woensdag 16 november 2022 haar derde verslag aan president Chandrikapersad Santokhi aan. In dat verslag wordt speciale aandacht besteed aan het opslaan en vervoeren van ontplofbaar materiaal buiten woonwijken. 

In het verslag is ook aangegeven, dat er voor de opslag van gevaarlijke stoffen samengewerkt wordt met de goudmijnmultinationals IAmGold (Rosebel goudmijn) en Newmont (Merian goudmijn) voor het beschikbaar stellen van opslagfaciliteiten.

Gelet op het vorengaande kan de vraag gesteld worden, wat de nieuwe werkgroep anders gaat doen dan de werkgroep die medio september 2020 werd ingesteld. Veel informatie moet al voorhanden zijn, maar kennelijk is er nog weinig feitelijk veranderd als het gaat om de opslag en transport van de vele aanwezige chemische stoffen in het land met alle mogelijke risico’s vandien.

PK

error: Kopiëren mag niet!