Hygiënecontrole in diverse winkels en eethuizen Nickerie verscherpt, maar samenleving wordt nauwelijks voorzien van informatie

Controles in winkels en eethuizen uitgevoerd door de bestuursdienst in samenwerking met andere actoren, zijn in het district Nickerie van start gegaan. Door de verscherpte controles moesten enkele ondernemers van wie de winkels en eethuizen in onhygiënische toestand verkeerden hun deuren sluiten. Het Burger Informatie Centrum (BIC) Nickerie maakt er melding van op haar Facebookpagina met zo’n acht foto’s erbij om het weinig inhoudelijk berichtje wat meer ‘body’ te geven.

Het is zo langzamerhand een gegeven, dat diverse commissariaten om de zoveel tijd trots berichten plaatsen op hun social media pagina’s over controlewerkzaamheden in winkels, supermarkten en eethuizen. Die berichten worden veelal vergezeld van foto’s als een soort bewijs en om de samenleving te laten zien dat er werkelijk allerlei prijs- en andere controles worden uitgevoerd. Maar, helaas wordt zelden vermeld of bij geconstateerde gebreken en overtredingen van wet- en regelgeving eigenaren van zaken worden beboet. Slechts wordt volstaan met mededelingen in de trant van dat een eigenaar een week of twee de tijd krijgt om geconstateerde misstanden in orde te maken. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken worden vernietigd, maar nooit wordt vermeld of de eigenaar van de betrokken zaak daarvoor is beboet. 

Overigens, ook niet onvermeld mag blijven, dat ook zelden wordt vermeld om welke zaken en winkels en eethuizen het gaat waar misstanden zijn geconstateerd. Dus, door die belangrijke informatie weg te laten, kunnen burgers gewoon naar die zaken, winkels en eethuizen gaan. Indien een burger zou weten in welk eethuis bijvoorbeeld onhygiënische toestanden zijn aangetroffen, dan zou die burger zich wel twee, drie keer bedenken om naar dat eethuis te gaan. 

Bij winkelcontrole producten in beslag genomen 

Tijdens de reguliere controlewerkzaamheden in winkels en eetgelegenheden in het district Nickerie zijn dus recent producten waarvan de houdbaarheidsdatum waren verstreken in beslag genomen. 

Controle 

De controles, die de komende dagen intensief worden voortgezet, worden  uitgevoerd door de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst (MGD) van het commissariaat, het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de plaatselijke Bestuursdienst, de Buurtmanager en de Milieu Politie. 

De bestuursdienst is behalve belast met de controle op hygiëne, ook belast met de controle van prijzen van producten. Dit doet de bestuursdienst in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie.

Vijf supermarkten gesloten

De reguliere controlewerkzaamheden in winkels en restaurants worden voortgezet in verschillende ressorten in het district. De werkzaamheden zijn bekend bij de samenleving, maar zijn deze keer verscherpt. Zo moesten vijf supermarkten vanwege de zeer onhygiënische situatie per direct hun deuren sluiten. Betrokken winkeliers kregen de gelegenheid het geheel op te ruimen. Bij een hercontrole zal worden besloten door de controlediensten of de zaken hun deuren weer mogen openen voor klanten. De door de gezamenlijke diensten in beslag genomen producten worden in bijzijn van de winkeliers op die plek vernietigd.

Controle van eethuizen leidt ook tot sluiting

De samenwerkende diensten hebben ook controlewerkzaamheden uitgevoerd in diverse eethuizen in Nickerie. Bij die controles moest tenminste één eethuis overgaan tot sluiting, vanwege een onhygiënische situatie, brandgevaar en het feit dat de restauranthouder al langer dan een jaar de zaak draait zonder een vergunning. Nadat al die zaken in orde zijn gemaakt door de eigenaar, zal worden besloten tijdens een hercontrole van de bestuursdienst of de zaak weer open mag.

Hopelijk gaat de bestuursdienst ook over tot het verstrekken van meer informatie over de uitgevoerde controles. De burgers zitten niet te wachten op een kort weinig inhoudelijk berichtje met een overdosis aan foto’s, om vooral maar te tonen dat er gecontroleerd wordt. De bestuursdienst moet de samenleving van meer informatie voorzien: zijn winkeleigenaren beboet, om welke bedrijven gaat het, welke onhygiënische toestanden zijn aangetroffen, enzovoorts.

GW

error: Kopiëren mag niet!