Hernieuwd conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan

Armenië, Azerbeidzjan en Rusland wisselen de schuld uit voor een dreigend conflict, waarbij Azerbeidzjaanse demonstranten de enige weg blokkeren die Armenië verbindt met de Armeense meerderheid Nagorno-Karabach, en Rusland niet in staat of bereid is op te treden.

Milieuactivisten die ogenschijnlijk bezorgd zijn over illegale Armeense goud- en koperwinning in de regio – internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan – worden ervan beschuldigd voor de Azerbeidzjaanse regering te werken, waarbij de blokkade voedseltekorten veroorzaakte.

Armeniërs geloven dat Azerbeidzjan hoopt controle te krijgen over de vitale Lachin Corridor-verbinding, en bij uitbreiding heel Nagorno-Karabach, terwijl Azerbeidzjan beweert dat het slechts wederkerigheid eist. Onder de voorwaarden van hun staakt-het-vuren voor 2020 zou Armenië zorgen voor een transportverbinding tussen Azerbeidzjan en Nachitsjevan, een enclave die door Armeens grondgebied van de rest van het land wordt gescheiden.

De historische en culturele vete tussen de twee landen heeft geleid tot twee recente oorlogen, in 1988 en 2020, waarbij duizenden doden vielen.

error: Kopiëren mag niet!