Geen directe gevolgen voor volksgezondheid tot nu toe door rattenplaag in rijstvelden

De rattenplaag in landbouwgebieden in de Oostelijke polders in het district Nickerie, met name in en rond de omgeving Henar en de Middenstandspolders, hebben tot nog toe geen gevolgen voor de algemene volksgezondheid in het district. 

De rattenplaag doet zich niet voor in de bewoonde gebieden en gelukkig zijn er tot nu toe in het Mungra Medisch Centrum (MMC) geen gevallen gemeld van personen die de Ziekte van Weil hebben opgelopen. In de afgelopen periode is er een sterke surveillance in het veld opgezet om de situatie te monitoren. Er zijn wel meldingen van twee verdachte doch niet bevestigde gevallen. 

De rattenplaag in de rijstvelden in de Oostelijke polders blijft echter wel een dreiging vormen voor de volksgezondheid in het distrikt. Hoewel de rattenplaag zich in landbouwgebieden voordoet waar geen mensen wonen, komen boeren er wel voor werkzaamheden. 

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei dinsdag in de Nationale Assemblee, dat zijn ministerie in samenwerking met de PAHO (Pan-American Health Organization) zich voornamelijk richt om voorlichting en preventie naar vooral deze doelgroep. 

De preventiemaatregelen werken in de praktische situatie van de rijstboer echter niet erg goed. Het is ondoenlijk om de rijstboer te adviseren om met laarzen werkzaamheden in de rijstvelden te verrichten. Dat gaat nu eenmaal niet. Daarom is tegelijk ook gekozen om de diagnostiek in het MMC te verscherpen. De acties vanuit het ministerie van Volksgezondheid zijn voornamelijk gericht op snelle detectie, opsporing en het aanhoren van de gezondheidsklachten. Moeilijke gevallen worden doorverwezen naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo die meer behandelmogelijkheden heeft. 

Minister Ramadhin verwijst naar de periode van augustus vorig jaar toen er sprake was van toename van gevallen van de Ziekte van Weil in het district. Uit snelle interventie toen van Volksgezondheid bleek snel,  dat dit te maken had met de aanwezigheid van de veldrat in woongebieden. De oorzaak hiervan was de aanwezigheid van veel grof- en huisvuil in bewoonde gebieden. Er zijn toen in samenwerking met andere relevante actoren acties ondernomen, waardoor de situatie snel onder controle is gebracht. 

De nu heersende rattenplaag in de rijstvelden worden volgens de Volksgezondheid-minister nauw gemonitord.

SS

error: Kopiëren mag niet!