Poll: Surinamer heeft het liefst een hond als huisdier

De Surinamer blijkt het liefst een hond als huisdier te hebben. Dat zou geconcludeerd kunnen worden uit de uitkomst van een poll op de website van Dagblad Suriname. Daarin werd de vraag gesteld ‘wat zijn volgens u de meest schattige dieren?’. Gekozen kon worden uit de opties honden, vogels, katten, anderen, tijgers, apen en vissen. Van de 928 volgers en lezers van Dagblad Suriname die de poll hebben ingevuld, hebben 414 personen de optie ‘honden’ aangevinkt (45 procent), gevolgd door 222 stemmen, 24%, op de optie ‘vogels’. 

56 mensen vinkten de optie ‘anderen’ aan (6 procent), ‘tijgers’ werd gekozen door 37 personen (4%), 35 mensen (4 procent) geven ‘apen’ de voorkeur en ‘vissen’ blijken slechts voor 30 personen de meest schattige huisdieren, 3 procent.

Dat de meeste mensen kozen voor een hond is niet vreemd. Immers, heel veel mensen hebben een of meer honden op hun perceel rondlopen. Maar, in hoeverre zijn die honden echt ‘schattig’ voor de eigenaren? Honden worden niet echt liefdevol verzorgd door veel van hun ‘baasjes’. Ze hebben vooral een of meer honden op het erf als een soort ‘waakhonden’. Ook duidt de grote hoeveelheid zwerfhonden in het land niet echt op een liefdevolle behandeling van de dieren. 

Het tweede meest schattige huisdier blijkt een vogel te zijn. Ook die door 222 aangevinkte keuze in de poll lijkt voor de hand te liggen. Wie kent niet die kleine vogelkooitjes met een of twee (zang)vogeltjes erin? Wie ziet niet mannen in de stad, Paramaribo, lopen met een vogelkooitje in een van de handen? Wie kent niet de zangvogelwedstrijden op onder andere het Onafhankelijkheidsplein? En wie heeft niet een papegaai als huisdier? Kortom, vogels zijn populaire huisdieren, 

De kans dat je een kat op een perceel ziet is klein, toch geven 133 mensen aan dat zij een kat het meest schattige huisdier vinden.

In hoeverre mensen serieus moeten worden genomen die de optie ‘tijgers’ hebben aangevinkt in de poll is een vraag zonder echt antwoord. Immers, met ‘tijgers’ worden natuurlijk bedoeld jaguars. En, wie een jaguar een schattig huisdier vindt weet kennelijk niet wat een jaguar is. Het gaat hier om een beschermde diersoort die niet als huisdier gehouden mag worden, dat is strafbaar. Daarenboven, wie met gezond verstand wil een jaguar als huisdier? Soms duiken wel verhalen op over mensen die een jaguar als huisdier hebben. Maar, dat zijn mensen die iets willen uitstralen, mensen die interessant willen doen, met alle risico’s vandien voor de directe omgeving.

Kortom, laten mensen het normaal houden bij de keuze voor een huisdier. Neem geen jaguar, aap of papegaai als huisdier. Die dieren horen thuis in de natuur en niet in kooien, opgesloten, bij mensen thuis.

PK

error: Kopiëren mag niet!