Ingezonden: Start landelijke Anti-Criminaliteit campagne grote noodzaak, red de jongeren!

De titel van de biografie van de president was: ‘Chan, we gaan Suriname redden, Verandering, Vooruitgang, Veiligheid’.

Zo zie je maar hoe iets goeds bedoeld, helemaal verkwanseld kan worden door slechte adviseurs, opportunistisch gedrag, ondoordachte gemakzuchtige uitvoering en vooral eigen agenda’s. Een leider is net zo goed al de mensen met wie hij zich omringt. En de leider van Suriname heeft zo een hoog tempo dan z’n team hem niet kan bijhouden. Chan zit met een houding van een 21 jarige in een team vol bejaarden (niet perse in leeftijd, maar in denken en impotentie in uitvoeringsmentaliteit). Wel, wel, wel…..sang mi moes takkie?

Het is overduidelijk dat door het uitblijven van een adequaat sociaal vangnet, door het implementeren van een slecht doordacht IMF-programma, de armoede fors is toegenomen en daarmee ook de criminaliteit. Nog erger is het om te observeren dat er een flinke verruwing van de criminaliteit plaatsvindt. Nog even en er zullen in Suriname niet alleen tassen met raketten over schuttingen gegooid worden maar ook drive-by shootings en zeer creatieve overvallen. Wederom een reden om een Netflix film te maken. Doordat Suriname een kleine samenleving is gaat dit allemaal tot heel veel sociaal maatschappelijke toestanden leiden die indien tijdig aangepakt, kunnen worden voorkomen.

Niemand is meer veilig. Dit terwijl onder Santokhi als minister van justitie nog een artikel in de Economist verscheen dat Suriname de veiligste straten van de regio had. Helaas tijden zijn veranderd. Wat Venetiaan en Telting toen beter deden was het volk beschermen tegen complete verloedering, door onder andere het IMF-programma anders in te steken.

Nu moet men zich met de anti-criminaliteit communicatie richten op de jongeren, daar zit de grote winst!

Wat er moet er gebeuren op basis van wetenschappelijk besef

De overheid moet een landelijke anti-criminaliteit campagne starten per direct. De communicatiedienst van de regering moet nu haar kundigheid en kracht tonen. Het is niet interessant om iedere week als mosterd na de maaltijd een hele lijst op te sturen per whatsapp over de bezoekjes die de President heeft gebracht, dat is echt kleuterschool communicatie. 

Ik heb het over een gedegen communicatiestrategie bedenken gericht op de jongeren en dit gang zetten waarbij de jongeren duidelijk gemaakt wordt dat hun acties, hun mogelijk criminele daden grote gevolgen kunnen hebben voor zichzelf, hun familie, vader, moeder, nu en in de toekomst. Ze kunnen overlijden als gevolg van keihard politieoptreden met alle emotionele trauma’s voor de ouders, ze kunnen gehandicapt raken als gevolg van een politiekogel, net als Papa Touwtjie, en ze kunnen in de gevangenis, Santo Boma, belanden en zo hun heel leven verkwanselen.

Men moet beseffen dat het om jonge Surinamers gaat waar empathisch mee omgegaan moet worden. Het jongeren brein in armoede is een zeer explosief en gevaarlijk brein. Armoede en honger hebben directe invloed om de stof Serotonine, waar heel veel onderzoek over is gedaan, die aan de basis staat van crimineel gedrag. Een structureel lage Serotonine gehalte in het bloed veroorzaakt agressie, irrationeel en vooral crimineel gedrag en handelen. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Gaat u maar zelf op zoek naar de wetenschappelijke bewijzen.

Voeg daar ook nog een ghetto leefomgeving, honger en sociale instabiliteit aan toe en je hebt de ultieme cocktail voor een sterk stijgende criminaliteit, maar ook zelfmoorden. Want crimineel gedrag waarbij je weet dat de politie je kan doodschieten, is een vorm van zelfmoord.

Laten we tijdig starten en de jongeren redden om Suriname te kunnen redden

Ik doe een expliciet beroep op mijn zeer gewaardeerde broeder Alvin Roosveld die hopelijk nog steeds zijn krachten kan geven als het gaat om communicatie met het Surinaamse volk, om zijn inzet aan te bieden. Er moeten vooral via social media korte boodschappen verspreid worden over de directe gevolgen van crimineel gedrag. Er moeten interviews gebruikt worden met jonge en oudere gedetineerden in Santo Boma om de jongeren duidelijk te maken wat hun te wachten staat. Er moeten uitgebreide documentaire komen over het leven in Santo Boma. De sociale controle en vooral cohesie moet via dit landelijk campagne worden benadrukt, er moeten buurtwachten komen, buurtvaders en moeders. Een crisis vraagt om creativiteit en vooral betrokkenheid.

Ja, er moet desnoods een schrik campagne gevoerd worden door de communicatiedienst van deze regering om de jongeren te redden van zichzelf, uit de gecreëerde armoede en het zeer ondoordachte IMF-programma zonder voldoende sociaal vangnet.

Wij moeten deze en vorige regeringen verantwoordelijk houden voor ook weer het verliezen van een nieuwe generatie Surinamers. In de 47 jaar heeft Suriname zeker 2 generaties Surinamers al kwijtgeraakt.

De regering moet landelijk gericht opvang bieden aan de jongeren. Leuke speelse plekken creëren waar jongeren in de ‘s ochtends en ‘s avonds, gezellig bij en met elkaar kunnen hangen en een gratis maaltijd kunnen krijgen. Allemaal betaald door datzelfde bedrijfsleven dat zo mooi het onafhankelijkheidsplein kon versieren met kerstballen om de Surinamers een doekje voor het bloeden te bieden tijdens de feestdagen. Of door IMF, want het maakt allemaal deel uit van het sociaal vangnet.

Geen een programma, hoe geweldig ook, is dit waard, we hebben het over de toekomst van Surinaamse jongeren, die de schulden niet hebben gecreëerd, de ellende en de rekening van het wanbeleid van 47 jaar oude rommel politiek niet hoeven te betalen!

Geen een kind in Suriname mag onder dit waardeloos IMF programma, slecht bedacht door autistische academici van zowel deze regering als het IMF, met honger naar school en naar bed.

Dr. Ashwin Ramcharan RO. 

error: Kopiëren mag niet!