Onenigheid over ontwerpwedstrijd monument slavernijverleden

Op 3 januari werd het winnend team bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd voor het monument Slavernijverleden. Daarbij lieten enkele aanwezigen optekenen, dat een eigen monument om het slavernijverleden te herdenken werkelijkheid lijkt te worden. Naast de blijdschap van die bewuste dinsdag 3 januari blijkt er nu ook kritiek te zijn op de gang van zaken. 

De voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, heeft voor dinsdag 17 januari een persconferentie gepland. Wijngaarde geeft aan, dat verschillende personen en organisaties uit het binnenland het niet eens te zijn met de wijze van de selectie van de kunstenaars.

“Men is het oneens met de hele procedure van inschrijven en de datum van inschrijving. Ook is het bericht niet overal gegaan, je moet zulke zaken over de hele linie doen en ervoor zorgen dat de boodschap iedereen bereikt want sommige delen van het land zijn moeilijk begaanbaar. Je moet ervoor zorgen dat de boodschap ook die mensen bereikt die mee willen doen”, stelt Wijngaarde tegenover Dagblad Suriname. “En dat is niet gebeurd”, terwijl Wijngaarde wijst op de eeuwenlange periode van gedeelde pijn.

Bromkidyari

“Juist deze geschiedenis heeft er voor gezorgd dat Suriname een ‘Bromkidyari’ is en daar moeten wij heel goed mee omgaan, want dankzij de afschaffing van de slavernij hebben wij andere bevolkingsgroepen bij gekregen.” 

Wijngaarde benadrukt dat vele kunstenaars niet op de hoogte waren van deelname aan de ontwerpwedstrijd. “Ik heb zeker 9 kunstenaars gesproken die niet wisten dat er een inschrijving zou zijn en dat is zeer kwalijk.” Wijngaarde zegt verder, dat de boodschap om mee te doen in alle vier windstreken van het land bekend gemaakt moet worden. “Ook al kan men niet meedoen, maar dan is men gekend om mee te doen en dat is niet gebeurd waardoor je later erupties kan krijgen.” 

Verder omschrijft de voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman dit als “werken in hokjes”. Hij licht het als volgt toe: “De slavernij heeft zolang geduurd door de verdeel en heers en dit is een vorm, want als de boodschap slechts onder een bepaalde groep wordt verspreid dan heb je het in hokjes gedaan.” 

Hij herhaalt de ‘vier windstreken’, maar zegt dat ook in de stad mensen niet op de hoogte waren om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd. Wijngaarde pleit voor een veel betere voorbereiding vooral vanwege het feit dat de geschiedenis over het slavernijverleden zo een lange periode beslaat. Hij benadrukt dat er veel ontevredenheid hierover bestaat, vandaar de keuze voor een persconferentie.  

RB

error: Kopiëren mag niet!