TikTok ook populair in Suriname, maar wat zijn de gevaren?

TikTok is een van de meest populaire apps ter wereld en werd voor het eerst onder deze naam in 2017 in China uitgebracht door het bedrijf ByteDance. Al vrij snel werd TikTok ook gelanceerd buiten de markten van China. 

Wat is TikTok precies? 

TikTok is een social media-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. De filmpjes kunnen een lengte hebben van 3 tot maximaal 30 seconden. Ook kunnen video’s van 3 minuten worden gemaakt. De korte filmpjes kunnen vervolgens van stickers en effecten worden voorzien. Populaire filmpjes zijn onder meer mensen die dansen, zingen of playbacken. TikTok draait ook voor een groot deel op humor en ironie. Andere TikTok-gebruikers kunnen de filmpjes liken, delen en erop reageren. De filmpjes zijn ook gemakkelijk op andere social media te delen. 

TikTok werkt verslavend 

Afgelopen week kwam de nieuwszender CNN met een uitgebreid reportage over de risico’s van het gebruik van TikTok voor vooral jonge gebruikers. Het is gebleken, dat deze app heel populair is onder jongeren en dat zij op een dag uren ermee bezig kunnen zijn. 

Ook in Suriname blijkt dit het geval te zijn. 

Een jongere vertelt tegenover Dagblad Suriname, dat deze app heel verslavend werkt. “Wanneer je bezig bent te kijken naar video’s, ben je soms 2 uren verder.” Het is namelijk zo, dat filmpjes op TikTok automatisch afspelen, nadat de vorige is afgelopen. Hierdoor is het moeilijk voor velen om te stoppen met kijken. Het krijgen van likes of heel veel views kan ook een trigger zijn om meer video’s te plaatsen. Zeker nadat heel wat jongeren beroemd zijn geworden door TikTok. 

Wat zijn de gevaren?

Het Chinees bedrijf ByteDance verzamelt gegevens van de gebruikers van de app, meer dan andere apps en wordt niet gecontroleerd of beperkt door de privacywetten van veel landen. Dit zou extra zorgen met zich meebrengen, aangezien de app van Chinese afkomst is en wellicht deze data ook deelt met de Chinese overheid. 

Een ander risico is dat jonge kinderen de prooi kunnen worden van kinderlokkers. Alhoewel de leeftijdsgrens op 13 jaar is gesteld kunnen kinderen onder 13 jaar de leeftijdsgrens toch makkelijk omzeilen. 

Jongeren kunnen ook blootgesteld worden aan levensbedreigende challenges, zoals de black-out challenge, de Benadryl challenge en Silhouette challenge. Bij de black-out challenge worden mensen uitgedaagd om hun adem zo lang mogelijk in te houden. Hierdoor zijn al enkele jongeren in het buitenland gestorven. Bij de Benadryl challenge worden de deelnemers aangespoord om een grote hoeveelheid aan geneesmiddelen in te nemen. Dit kan ertoe leiden dat men high wordt of zelfs hallucinaties krijgt. De Silhouetten challenge is een challenge waarbij vrouwen voornamelijk in schaarse kleding voor de deuropening gaan poseren. Bij deze challenge wordt een rode filter gebruikt. Dit zou door mensen met slechte bedoelingen gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden. Dan kan er meer van hun hun lichaam worden prijsgegeven dan ze dat willen.

Verder zou TikTok nog meer schadelijke effecten met zich mee kunnen brengen zoals angst, sociale druk, eetstoornissen en depressie. TikTok ligt in meerdere landen onder vuur vanwege het welzijn van jongeren. In Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, lopen inmiddels meerdere rechtszaken tegen TikTok. In Pakistan is deze app meerdere keren geblokkeerd vanwege onzedelijke filmpjes. 

Surinaamse situatie

In Suriname is het in 2020 voorgekomen, dat een meisje van nog geen 10 jaar, een filmpje had gepost dat viraal ging. In het filmpje gaf zij aan, dat zij een man heeft en dat mensen zich niet druk moeten maken met haar leven. Dit, omdat haar vader en tante hiervan op de hoogte zouden zijn. De samenleving reageerde heel verontwaardigd hierop. Tal van personen hadden de opname bewerkt met de bedoeling het meisje belachelijk te maken. De afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname, was destijds bezig de zaak te onderzoeken. Dit geeft aan, dat het belangrijk is, dat ouders toezicht houden op hun kinderen. Het is in Suriname ook vaker voorgekomen, dat kinderen/jongeren video’s plaatsten waarop zij ordinair dansen. Voor de nietswetende ouders is het vaak genoeg schrikken wanneer zo’n video op Facebook geplaatst wordt. 

Hoe kunnen ouders hun kinderen beschermen?

Volgens experts kunnen ouders dit ten eerste doen door toezicht te houden. Ouders kunnen zelf bepalen hoeveel tijd hun kinderen op socialmedia doorbrengen. Ook kunnen ze verder ervoor zorgen dat het TikTok account van hun kind op privé staat ingesteld en niet op openbaar. Door de app ‘Family Link’ op hun eigen device en van het kind te downloaden, kunnen ouders monitoren welke apps wel of niet toegestaan mogen worden. Verder dienen ouders goede afspraken met hun kind te maken. Ouders kunnen bijvoorbeeld afspreken om de video eerst te bekijken voordat het kind die op TikTok plaatst. 

SK

error: Kopiëren mag niet!