Indiaas 3F Oil Palm toont toch weer interesse in Apoera-gebied nadat jaren geleden een MoU in ijskast belandde

Het Indiase oliepalm bedrijf 3F Oil Palm (Foods, Fats and Fertilizer Oil Palm) blijkt na jaren toch nog steeds geïnteresseerd te zijn om een oliepalmplantage op te zetten bij Apoera in het westen van het land.

Dat bleek tijdens een onderhoud van president Chandrikapersad Santokhi vorige week in India had met Sanjay Goenka, Managing director en CEO van het bedrijf. 

In  mei 2008 werd tussen de Surinaamse overheid en 3F Oil Palm een Memorandum of Understanding (MoU) getekend voor het exploiteren van een oliepalmplantage bij Apoera. “Ons bedrijf wilde uitbreiden en zo is dan de relatie met Suriname begonnen”, zeo Goenka. “Nadat ons businessplan 15 jaar geleden was goedgekeurd door de regering van Suriname is er een onderzoeksteam geweest om het aangeboden gebied te onderzoeken. Na goedvinding is de investerings overeenkomst getekend. Deze overeenkomst moest dan nog worden goedgekeurd door het Surinaamse parlement, maar tot onze verrassing, is het proces hierna vrijwel tot stilstand gekomen”, zo onthulde de CEO in zijn gesprek met president Santokhi. “Pas wanneer het project wordt goedgekeurd kan het proces voortzetting hebben.” 

  • De website van het Indiase bedrijf vermeldt, dat 3F Oil Palm op 3 oktober 2012 een overeenkomst met de regering van Suriname heeft getekend voor het opzetten van een ‘(..) geïntegreerde oliepalm faciliteit van 40.000 hectare (…)’.

Goenka had na het gesprek met president Santokhi er alle vertrouwen in dat het project positief benadert zal worden. 3F Oil Palm is nog steeds geïnteresseerd in de exploitatie van het gebied, maar aangezien het onderzoek een tijd geleden is uitgevoerd, zal opnieuw onderzoek verricht moeten worden naar het stuk land, de grootte en de mogelijkheden. President Santokhi stelde, dat de regering dit weer kan oppakken en dat Goenka precies moet aangeven wat het bedrijf nodig heeft op dit stuk. Het China Southern gebied kan wellicht interessant zijn om aan te bieden ter exploitatie”, aldus de president.

Zodra het Indiase bedrijf een formeel schrijven heeft ontvangen van de regering zullen de documenten van 2008, zoals het businessplan en land identificatie, worden gestuurd naar minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking  (BIBIS), zodat er een her start kan worden gemaakt met het project.

Wat ging eraan vooraf?

In de tweede week van oktober 2017 werd bericht, dat er na jaren nog steeds geen definitief akkoord was met 3F. Het oliepalmproject in West-Suriname kwam maar niet van de grond, ondanks getekende intentieverklaringen. Het Indiase bedrijf wilde een oliepalmaanpkant van 40.000 hectare en er zouden ook een verwerkingsfabriek en energiecentrale moeten komen. Volgens een door het bedrijf aan de regering destijds aangeboden investeringsoplan, zou het gaan om ruim 250 miljoen Amerikaanse dollar, geld dat het bedrijf zelf niet zou hebben gehad. De grond zou van de overheid moeten zijn en het oliepalmproject zou aan zo’n 4.000 mensen werk verschaffen. Overigens liet toemalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad weten: “Het is heel lang blijven liggen, maar ik heb de instructie gehad om het weer op te pakken.”

In de tweede week van juni 2018 liet toenmalig vicepresident Ashwin Adhin weten, dat de lang verwachte oliepalmovereenkomst met 3F mogelijk eindelijk getekend zou worden tijdens het bezoek op 19, 20 en 21 juni aan Suriname van de Indiase president Ram Nath Kovind. Adhin zei dat er alles aan gedaan werd om de administratieve en juridische puntjes op de i te zetten rond de overeenkomst.

Maar, er waren ook wat kritische geluiden te horen. Gesteld werd, dat net als bij Chinese investeerders eerst het kappen van een toe te wijzen bosgebied wordt verlangd. Het gekapte hout wordt verkocht en pas daarna zou worden overgegaan tot investering.

Adhin beloofde overigens een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren naar te verwachten milieuschade. “Wij moeten in principe alleen de grond bijdragen”, sprak de toenmalig vicepresident.

Positieve houding en geloof

Maar, na 2018 bleef het weer stil rond de oliepalmplantage plannen van het Indiase bedrijf. Gelet op het recente verleden rond de plannen van 3F in Suriname, is het de vraag of nu de plannen werkelijk gerealiseerd kunnen gaan worden en of de huidige regering lessen trekt uit de gang van zaken de afgelopen jaren – dat als weinig productief en weinig fatsoenlijk kan worden omschreven – waardoor er vandaag de dag nog steeds geen 40.000 hectare oliepalmplantage in het westen van het land is. 

Het is positief dat de 3F Oil Palm directeur een positieve houding heeft en kennelijk geloof heeft in een adequaat handelen van de regering Santokhi-Brunswijk en in zee durft te gaan, weer, met de Surinaamse regering.

PK

error: Kopiëren mag niet!