Douane op Schiphol treft twee verentooien uit Suriname aan in postpakketje

De douane op Schiphol trof op 31 december vorig jaar op Schiphol in een postpakketje uit Suriname 2 verentooien aan, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maandag 16 januari.

De tooien waren gemaakt met veren van onder andere de geelvleugel ara (Ara macao) en de blauw-gele ara (Ara ararauna). De Douane schakelde de RVO in. 

Nadat de RVO toestemming had gegeven om de verentooien in beslag te nemen, droegen de Douane de zaak over aan de RVO..

Ondanks het culturele belang van deze hoofdtooien in de landen waar ze traditioneel gedragen worden, zijn alle papegaaiachtigen internationaal beschermd volgens het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Dit houdt in, dat producten gemaakt van deze dieren niet zomaar de wereld overgestuurd mogen worden.

Soms mag het wel, maar alléén als daar vooraf de nodige CITES-vergunningen voor zijn afgegeven door het land van uitvoer en het land van invoer. Dat was in dit geval niet zo.

De verentooien zijn nu opgeslagen en kunnen later gebruikt worden voor educatie of bijvoorbeeld als schenking aan een museum.

error: Kopiëren mag niet!