Uitblijven tariefsverhoging voor herkeuring motorrij- en voertuigen maakt het bestaan van keuringsinstanties godsonmogelijk

Probleemstelling motorrij- en voertuigen keuringsinstantie houders: “Opeenvolgende regeringen schuiven het uitvoeren van het goedgekeurd Staatsbesluit, die de verhoging van de tarieven voor het keuren en herkeuren van motorrijtuigen regelt, op de lange baan. De misère sleept zich al 10 jaar voort.”

Onvoldoende inkomsten

“Waren de keuringstarieven tien jaar geleden al onvoldoende om het bestaan van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS) en de keuringsinstanties te garanderen, zulks is anno 2023 met een US$-koers van 33 SRD godsonmogelijk.”

Onrechtvaardig streng

“De keuringsinstantie houders hebben zich te schikken naar het funeste regeringsbeleid op het stuk van keuring motorrij- en voertuigen.  Het toezicht van SHMS op de keuringsinstanties is onrechtvaardig streng. Wij zijn aan handen en voeten gebonden.”

Boetes van duizenden SRD

“De bedrijfskosten zijn enorm. Personeelskosten, aanschaf en onderhoud van apparatuur, overhead en andere kosten werken wurgend. De keuringsinstanties die op sterven na dood zijn staan onder streng toezicht van de SHMS. De keuringsinstanties die worden betrapt op fouten of onregelmatigheden in de bedrijfsvoering kunnen rekenen op boetes, die los van andere maatregelen in de vele duizenden SRD’s  kunnen lopen.”

Lege kas bij SHMS 

“Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname, de toezichthouder over de keuringsinstanties heeft een enorm begrotingstekort waardoor het een moeizaam bestaan heeft en tekortschiet in het waarmaken van haar doelstelling”, tot zover de noodkreet van keuringsinstantie houders.

Redelijkheid en billijkheid

Desgevraagd ging bestuurslid Lesley Dhanradj van SHMS in op de materie: “De stichting zet zich in samenwerking met de betrokken instanties volop in om naar redelijkheid en billijkheid te komen tot tariefsverhoging voor herkeuring van motorrij en voertuigen. Tot nu toe wordt het tarief van 2013 gehanteerd.”

Niet kostendekkend 

“De herkeuring van een bromfiets kost SRD 32,50, voor een motorfiets is dat SRD 50. Voor een personenauto categorie 2 tot 3.500 kilogram eigen gewicht moet SRD 92,80 neergeteld worden. Deze bedragen zijn absoluut onvoldoende om de bedrijfsvoering te bekostigen.”

Lijdensweg

“De bal rolt al sedert 2013. Het Staatsbesluit werd door de regering in deze het ministerie van Justitie en Politie, aan de Staatsraad voorgelegd. Deze retourneerde het voorzien van op- en aanmerkingen terug naar Justitie en Politie. Na gesleuteld te hebben aan het ontwerpwetsvoorstel werd deze weer voorgelegd aan de Staatsraad. Vandaar belandde het op het bureau van de president.”

Tijdrovend

“Het ministerie van Binnenlandse Zaken werd erbij betrokken. Er komt steeds meer bij kijken. Er worden vragen gesteld, kanttekeningen geplaatst, opmerkingen gemaakt, onderzoek gepleegd en onderhandeld.”

Getreuzel

“Er wordt getreuzeld. De boetes voor bijvoorbeeld het rijden in een niet gekeurd rij- of voertuig is inmiddels fors verhoogd naar SRD 1.500.   En de instantiehouders maar wachten en wachten op tariefsaanpassing.”

Is er licht in de tunnel?

Heer Dhanradj: “Voor mij is er altijd licht in de tunnel. Het doet mij alleen maar goed als de tariefsverhogingen van kracht worden. De keuringsinstantie houders kunnen het wachten niet meer aan. Het zijn ondernemers, zij doen alles wat in hun vermogen ligt om de bedrijvigheid staande te houden. Het geïnvesteerde kapitaal zal nooit worden terugverdiend.”

SHMS ook in nood

“Niet alleen de keuringsinstantie ouders lijden onder de situatie. De stichting heeft ook onvoldoende inkomsten om haar vele uitgaven te dekken.” Tot zover bestuurslid Dhanradj van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname.

HD 

error: Kopiëren mag niet!