British Museum in Londen voert geheime gesprekken over teruggave “Elgin Marbles” aan Griekenland.

Het British Museum in Londen voert in het geheim gesprekken met Griekenland over een teruggave van de zogenoemde “Elgin marbles”, sculpturen die deel uitmaakten van de Akropolis in Athene. “De gesprekken zitten in een vergevorderd stadium”, meldt de krant Ta Nea.

Griekenland probeert al bijna 40 jaar om de zogenoemde “Elgin Marbles” terug te krijgen. De marmeren sculpturen sierden ruim 2.000 jaar lang het Parthenon, de grote tempel van de Akropolis in Athene.

Tot ze in het begin van de 19e eeuw naar Londen werden meegenomen door lord Elgin, een Britse diplomaat bij het Ottomaanse Rijk. Elgin zei dat hij daarvoor de toestemming had gekregen van de Ottomaanse heersers, die toen Griekenland bezetten. Hij nam in totaal ongeveer een derde van de sculpturen mee.

Toen lord Elgin in Londen geldzorgen kreeg, verkocht hij de marmeren sculpturen aan de Britse staat, die ze tentoonstelde in het British Museum, waar ze nu nog altijd te bewonderen zijn. Sinds in 2009 het nieuwe Akropolismuseum in Athene de deuren opende, ijvert Griekenland meer dan ooit voor de teruggave van de “Elgin Marbles”.

error: Kopiëren mag niet!