Suriname ondersteunt India’s bod voor permanente zetel in VN Veiligheidsraad

Is de stem van Suriname voor kandidaat-landen VN Veiligheidsraad doorslaggevend?

“Suriname ondersteunt India in zijn bod om een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad”, sprak president Chandrikapersad Santokhi, woensdag 11 januari bij de Global Investors Summit in Indore, Madhya Pradesh. Volgens de president wordt India in de wereld steeds belangrijker en steeds meer erkend. Hij is ervan overtuigd dat India en premier Narendra Modi als nieuwe voorzitter van de G20 de wereld de weg zullen wijzen naar een rechtvaardiger en correcter internationaal systeem, zowel vanuit politiek als economisch perspectief.

Al in juni 2018 zei Suriname steun toe aan India om in aanmerking te komen voor een permanente zetel in de VN Veiligheidsraad. Brazilië was toen ook in de race voor die zetel.

India’s ambitie om permanent lid te worden van de Veiligheidsraad wordt gesteund door Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, alhoewel de Verenigde Staten aanvankelijk gekant waren tegen India’s kandidatuur. Het land had namelijk nucleaire wapens ontwikkeld, zonder het non-proliferatieverdrag te ondertekenen. Tijdens een Aziatische rondreis in november 2010 gaf de Amerikaanse president Barack Obama aan de kandidatuur van India voor een permanente zetel te steunen. India was in 2020 en 2021 tijdelijk lid van de Veiligheidsraad.

  • De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden van de Verenigde Naties, waaronder vijf permanente leden: China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De overige tien landen worden telkens voor een termijn van twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties; elk jaar worden er vijf nieuwe landen gekozen. Van deze tien landen zijn er drie uit Afrika, twee uit Azië, twee uit Latijns-Amerika, één uit Oost-Europa en twee uit een restgroep (West-Europa, Canada, Oceanië), waarvan minstens één uit West-Europa.

Chili

India is niet het eerste land dat door Suriname gesteund wordt in het streven naar een tijdelijke of permanente zetel in de VN Veiligheidsraad. Zo bracht in de eerste week van maart 2012 de toenmalig president van Chili Sebastián Piñera Echenique, een bliksembezoek aan Suriname. Dat bezoek van Piñera had alles te maken met het verkrijgen van een van de niet permanente zetels in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Indien Chili de ondersteuning van tenminste de vijftien lidlanden van het Caribisch blok wist te krijgen, was het vrijwel zeker van de zetel.

In oktober 2013 werd Chili, met Saoedi-Arabië, Tsjaad, Nigeria en Litouwen voor twee jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. Geen enkele staat stemde tegen hun aanstelling.

Estland

Begin 2018 was het Estland, dat hoopte op de steun van Suriname als het land opgaat voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de periode 2020-2021. Een delegatie bracht in januari 2018, als onderdeel van de lobbycampagne van het land, een bezoek aan toenmalig minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Estland werd uiteindelijk tijdelijk lid van de Veiligheidsraad in 2020 en 2021.

Kenia

Eind 2019 was het Kenia dat steun kreeg van Suriname voor het verkrijgen van een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad tijdens de verkiezingen in juni 2020. Het was toenmalig president Desi Bouterse die de toezegging van steun deed aan zijn Keniaanse collega Uhuru Kenyatta in Nairobi. De Verenigde Naties koos op 17 juni 2020 vijf nieuwe leden voor de VN-Veiligheidsraad. Vanaf januari 2021 werden Kenia, India, Ierland, Mexico en Noorwegen twee jaar lang lid van de raad.

Brazilië 

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties koos in juni 2021 vijf nieuwe leden voor de Veiligheidsraad. Brazilië, Albanië, Gabon, Ghana en de Verenigde Arabische Emiraten werden voor twee jaar lid vanaf 1 januari 2022. De vijf landen vervingen Estland, Nigeria, Saint Vincent en de Grenadines, Tunesië en Vietnam.

Suriname wil zelf ook niet-permanente zetel in Veiligheidsraad

In hoeverre de steun van Suriname voor landen die tijdelijk- of permanent lid van de VN Veiligheidsraad wilden worden doorslaggevend is geweest is niet duidelijk. Het verlenen van steun lijkt veel op vriendschappelijk gebaar van Suriname naar een land dat graag in de Veiligheidsraad een zetel wil verkrijgen. Vooral naar een land waarvan regeringsleden de moeite nemen om naar Suriname te reizen en om daar de steun persoonlijk te zoeken. Voorzover bekend heeft Suriname nooit nee gezegd tegen een kandidaat lid-land voor een permanente- of tijdelijke zetel in de VN Veiligheidsraad.

Overigens, Suriname wil zelf ook graag ooit een niet-permanente zetel bezetten. In juni 2019 werd bekend, dat Suriname zelf een strategie voor de lange termijn heeft ingezet om een van de niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad van de VN te vergaren. Suriname zou gaan voor de termijn 2043-2044. Er zouden stappen zijn gezet om het land formeel als kandidaat aan te melden. 

Hoe het vandaag de dag is gesteld met de ingezette gang naar een zetel in de Veiligheidsraad is niet duidelijk. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft hieromtrent huidig minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, benaderd, maar vooralsnog geen reactie ontvangen.

PK

error: Kopiëren mag niet!