De Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) heeft recent bericht, dat de prijzen van babyvoeding van het merk Nutrilon zijn verhoogd bij de groothandel. “De publicatie lijst door Economische Zaken gepubliceerd betreffende basisgoederen is hierdoor achterhaald. De nieuwe voorraden worden automatisch aangepast aan de groothandelsprijzen.” Zo schrijft de WOVS.
Nieuwe prijzen
De nieuwe prijzen zijn 10 januari ingegaan. De nieuwe prijs van Nutrilon stap 1 en 2 (400 gram) bedraagt SRD 149. De prijs van Nutrilon 1, 2 en 3 (900 gram) is nu SRD 328.
Volgens de publicatielijst (31 december 2022-13 januari 2023) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, is de prijs van een klein blik Nutrilon SRD 142,35 en de prijs van een groot blik SRD 313,80. Deze prijzen werden al sinds 19 november 2022 gehanteerd. Daarvoor was de prijs SRD 128,80 om SRD 262,30 (publicatielijst 5 november-18 november).
Zoals bekend is op babyvoeding het tarief van 0% BTW van toepassing. De samenleving kan niet begrijpen waarom babyvoeding, dat voor velen als noodzakelijk wordt geacht, wederom verhoogd moet worden. De winkeliers hebben geen gras hierover laten groeien en meteen hun prijzen aangepast. Dit betekent dus, dat veel ouders voor een verrassing zijn komen te staan. Zij hebben niet de kans gehad om de babyvoeding tegen de oude prijs in te kopen.
Reacties uit de samenleving
Volgens reacties die Dagblad Suriname via een moederplatform heeft binnen gekregen, is te merken dat niet alle ouders langer in staat zijn om babyvoeding te permitteren. Dit geldt vooral voor alleenstaande moeders. De meeste moeders geven aan dat ze per maand 3-5 grote blikken aan babyvoeding kopen. De prijs van 4 blikken babyvoeding bedraagt momenteel SRD 1,312 (4 × SRD 328).
Arushi geeft aan, dat zij iedere maand 5 blikken Nutrilon koopt. Die zijn naar haar zeggen al binnen 4 weken op. “Het is gewoon triest met de prijs, als het geen verhoging of koers is, dan hoor je van BTW. We werken alleen voor onze straf. Je kan uit je salaris niets voor jezelf kopen, alleen vaste lasten betalen. En als je kids hebt moet je melk en brood etcetera voor ze kopen. Je kan niet eens ergens gaan. Voor een alleenstaande moeder is het ook zo zwaar als een huisvrouw.”
Tania zegt, dat zij het erg vindt dat babyvoeding iedere keer verhoogd wordt terwijl het een basisbehoefte is. “Sinds ze de subsidie hebben weggehaald gebeurd dit. Grof geld op baby’s maken. Vroeger kon je je bij Combé registreren en je kreeg 8 blikken per maand voor SRD 4 per blik. Ik vind dat de overheid wat moet doen.”
Rox koopt per maand 4 grote blikken Nutrilon. Haar dochter is 1 jaar en eet al met de pot mee, maar drinkt daarnaast toch graag pap. “Het is natuurlijk wel erg dat voeding voor baby’s weer is verhoogd binnen zo een korte tijd, we moeten elke keer dieper en dieper in onze zakken gaan”, zegt Rox.
Jully zegt, dat zij zich geen grote blikken babyvoeding kan permitteren. Zij koopt 4 kleine blikken per maand. “Ik overweeg nu of ik gewoon moet overstappen naar poedermelk.” Haar zoontje eet graag met de pot mee, maar gaat naar de oppas. “Voor mij is het niet haalbaar, omdat ik alleenstaand ben”, aldus Jully.
Pris stelt, dat het te verwachten was dat men de prijzen zou verhogen. “De vraag is, wie dit controleert en maatregelen treft, zodat het betaalbaar blijft. En omdat ik dit niet zie gebeuren heb ik vooraf ingekocht. Voor mijn baby gebruik ik ongeveer 2-3 grote blikken per maand. Maar ik was, vanaf ik wist dat ik zwanger was, begonnen met het kopen van Nutrilon (in de hoop dat mijn baby ertegen zou kunnen). Ik heb nu dus voldoende voorraad Nutrilon 1 tot zijn 6e maand en ik heb nu dus ook al Nutrilon 2 op voorraad. Ik kocht gewoon elke maand 1 of 2 blikken”, geeft Pris aan.
Project babyvoeding
Het ministerie van Volksgezondheid is sinds november 2021 gestart met een project voor babyvoeding. Geregistreerde ouders konden 8 blikken babyvoeding van 400 gram bij de dichtstbijzijnde RGD poli afhalen tegen een bedrag van SRD 40 per blik. Momenteel is niet bekend wat de stand van zaken is met betrekking tot dit project.
SK