Het Rotterdamse PvdA-raadslid Narsingh Balwantsingh blijkt voor miljoenen aan vastgoed te bezitten en te verhuren, ook in Rotterdam. Op een van de adressen woonde een gezin van wiehet huis onder de schimmel zat.
Balwantsingh bevestigt dat hij 23 woningen bezit en verhuurt, onder meer in Rotterdam. “De totale waarde? Ik zou het niet weten. Maar de aankoopwaarde loopt wel in de miljoenen, ja.”
Hij zegt tegen het AD jaren geleden te zijn begonnen als vastgoedinvesteerder, omdat hij als zzp’er in de media geen pensioen opbouwt. “Ik ben daarna blijven investeren, vanaf 2021 ook in Rotterdam. Ook omdat ik daarmee wil bijdragen aan meer en betere woningen in de stad.”
Balwantsinghs bezit komt naar buiten na een bericht van de linkse beweging Revolutionaire Eenheid, die meldde dat een raadslid 4 miljoen euro aan vastgoed heeft, verdeeld over 23 adressen.
Balwantsingh zei in een reactie: “Ik heb het netjes gemeld bij de griffie van de gemeente, maar van mij werd niet verlangd dat op te nemen in het overzicht van nevenfuncties.”
Het nieuws kreeg snel een opmerkelijke wending toen de lokale omroep OPEN Rotterdam ontdekte dat in een van de 23 panden een Litouws gezin onder erbarmelijke omstandigheden woonde. “Aan de muur hangt een oude geiser zonder behuizing die bijna uit elkaar valt van ellende. In de badkamer heeft zich een dikke laag zwarte schimmel op het plafond gevormd die je in de woonkamer al ruikt”, aldus de lokale omroep.
Nu blijkt dus het gemeenteraadslid eigenaar van dat pand te zijn. Hij is donderdag meteen afgetreden als raadslid.
Balwantsingh zegt, dat hij het pand niet heeft gezien toen hij het kocht. Hij hoopte toen dat het leeg zou zijn zodat hij het snel kon opknappen. Er bleken alleen toch huurders in te zitten en de vergunningen om te verbouwen kreeg hij niet zo snel rond. “Soms koop je een portefeuille waarvan je hoopt dat het leeg is. In dit geval had ik de afspraak dat het leeg was, dat bleek niet zo te zijn. Helaas ben ik daar niet scherp op geweest.”
In een persverklaring stelt het raadslid, dat hij zijn panden vanaf het begin bij een externe beheerder ondergebracht heeft, die de contacten met de huurders regelt. “Waarbij ik ervan ben uitgegaan dat ik hiermee het goed verhuurderschap geborgd heb.”
“Nu blijkt dat deze constructie onvoldoende werkt zoals ik had gehoopt en ben ik daardoor onvoldoende op de hoogte geweest van wat er precies gebeurd is. Daarom heb ik besloten om zelf meer grip te krijgen en het goed verhuurderschap zelf te toetsen. Om dit mogelijk te maken zal ik mijn raadslidmaatschap van de gemeenteraad van Rotterdam opgeven, zodat ik meer tijd kan vrijmaken voor het verbeteren van deze woningen.”