Poll: Burger vindt dat vuurwapenbezit niet voor iedereen moet worden toegestaan

Dagblad Suriname vroeg haar lezers online via een poll of het bezit van vuurwapens voor iedereen moet worden toegestaan. Het merendeel geeft aan, dat dit niet voor een ieder toegestaan zou moeten worden. Van de 778 stemmers hebben 578 personen (74%) de optie ‘Nee’ aangevinkt. Volgens 200 personen (26%) zou het bezit van wapens wel toegestaan moeten worden. 

Opmerkelijk is, dat vuurwapens vaak gebruikt worden voor verkeerde doeleinden. In het afgelopen jaar hebben heel wat moordgevallen  plaatsgevonden, waaronder moord op vrouwen, maar ook zelfmoordgevallen. Verder is er ook sprake geweest van huisinbraken, autodiefstallen en onopgeloste zaken die indirect drugs gerelateerd zijn. 

In september 2022 heeft de president een onderhoud gehad met onder andere de minister van Justitie en Politie, leidinggevenden van de verschillende veiligheidsdiensten en veiligheidsadviseurs van het Kabinet van de President. Tijdens dit onderhoud heeft het staatshoofd zijn ernstige bezorgdheid geuit over de stijgende en verruwende criminaliteit. Er is toen besloten de veiligheid op te voeren. Door het Korps Politie Suriname (KPS) in samenwerking met het Nationaal Leger (NL) worden onder andere wegcontroles houden. Deze maatregelen maken deel uit van het Criminaliteitsbeheersingsplan van het KPS. 

Echter valt op te merken, dat de politie de stijging van criminaliteit niet kan bijbenen. Zelfs met ondersteuning van het leger lukt het niet. Bij veel zaken die indirect drugs gerelateerd zijn worden de grote daders nooit opgepakt. In het afgelopen jaar zijn ook heel wat ondernemers (waaronder Chinese ondernemers) van het leven beroofd. Hiervoor werd ook aandacht aan de regering gevraagd. Men wil het veiligheidsgevoel terug. 

Verder wordt er nog steeds te weinig voorlichting gegeven over het gebruik van wapens. Vaak wordt gezegd dat men de emoties niet de boventoon moet laten voeren. Maar, bij het minste of geringste grijpt men al naar hun vuurwapen, met alle gevolgen van dien. Zelfs personen van veiligheidsdiensten gebruiken hun wapen op een verkeerde wijze. Sommigen beroven anderen van het leven. Maar, ook zichzelf.

SK

error: Kopiëren mag niet!