India overweegt olie-aankoop uit Guyana in lange termijn overeenkomst

Terwijl Suriname tijdens het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi deze week aan India goedkeuring van India heeft verkregen voor een op technisch niveau onderhandelde herschikking van de bilaterale schuld, is bekend geworden dat de Guyanese president Irfaan Ali een overeenkomst met India heeft getekend voor het afnemen van Guyanese olie door India. 

Suriname is zeer content met de herschikking van schulden door India. Het gaat om schulden die voortvloeien uit de zogenoemde kredietlijnen uit India. Eind 2021 bedroeg de schuld van Suriname aan India nog zo’n US$ 38 miljoen.

In een tijd van volatiliteit op de energiemarkten als gevolg van geopolitieke situaties, onderzoekt India een langdurige olieovereenkomst met Guyana. In een verklaring donderdag liet de regering van India weten dat de minister van Aardolie en Aardgas, Hardeep Singh Puri, en de president van Guyana Mohammad Irfaan Ali de samenwerking tussen regeringen in de koolwaterstofsector van Guyana hebben besproken, zo berichten diverse Indiase en internationale media.

De verklaring kwam naar buiten nadat de minister donderdag een ontmoeting had met de president van Guyana. Het voegde er ook aan toe dat India op zoek is naar deelname aan de olie- en gasexploratiesector van Guyana.

De stap wordt gezien in samenhang met de inspanningen van India om zijn olie-import te diversifiëren om de wereldwijde volatiliteit veel beter te beheersen.

In december vorig jaar verving Rusland Irak als de belangrijkste leverancier van olie voor India, goed voor bijna een vierde van India’s olie-import. Na de Russische invasie van Oekraïne legden de westerse landen onder leiding van de Verenigde Staten verschillende sancties op tegen Rusland, waardoor de handel met de wereld werd beperkt. India werd ook op multilateraal niveau aangevallen omdat het tegen gereduceerde tarieven Russische olie kocht.

India koos er ook voor om buiten de prijsplafond te blijven die westerse landen aan Russische olie oplegden. De minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, zei dat India niet is geraadpleegd bij het besluit over het prijsplafond en dat het land nooit zal tekenen voor wat anderen hebben bedacht.

India streeft ernaar om tegen 2040 25% van de wereldwijde vraag naar brandstof bij te dragen en het streeft ernaar om tegen 2025 20% ethanol bij te mengen in benzine.

PK

error: Kopiëren mag niet!