Suriname en India bereiken overeenstemming over schuldherschikking

Er is politiek overeenstemming bereikt over herschikking van de bilaterale schuld van Suriname bij India. De overeenkomst voor schuldherschikking zal nu op technisch niveau met de Indiase EXIM bank worden afgewikkeld. Het gaat om een totale schuld van ruim US$ 38,6 miljoen, waarvan US$ 11.1 miljoen aan achterstanden. De politieke overeenstemming voor schuldherschikking is het belangrijkste resultaat van het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi deze dagen aan India. 

De president heeft in India een bilaterale ontmoeting gehad met de Indiase premier Narendra Modi. Tijdens die ontmoeting hebben beide leiders ook gesproken over de samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van koolwaterstoffen, defensie, maritieme veiligheid, technische bijstand en ICT.

India is na China de grootste bilaterale schuldeiser van Suriname. Herschikking van de buitenlandse schulden is een belangrijk onderdeel van het IMF programma voor economisch herstel en hervorming. De schulden van Suriname bij buitenlandse crediteuren belopen een bedrag van ruim US$ 2,2 miljard, waarvan US$ 369,2 miljoen aan achterstanden. Het gaat hier om schulden die Suriname heeft uitstaan bij multilaterale organisaties, bilaterale crediteuren en commerciële leningen.  

US$ 2,2 miljard buitenlandse schuld

De omvang van de buitenlandse schulden en de daarbij horende verplichtingen vormen een groot obstakel voor de economische ontwikkeling van Suriname. Bij de onderhandelingen voor schuldherschikking met de schuldeisers vraagt Suriname om een verlaging van de rentevoet en verlenging van de looptijd. Hiermee tracht Suriname financiële ruimte te creëren om haar programma van economisch herstel en hervormingen te kunnen uitvoeren. Vorig jaar heeft de regering reeds overeenstemming bereikt voor schuldherschikking met de zogeheten Club van Parijs. Het gaat hier om een bedrag van US$ 100 miljoen. Met de grootste bilaterale schuldeiser China zijn zaken op technisch niveau reeds uitonderhandeld. Het wachten is op overeenstemming op toppolitiek niveau. 

President Santokhi zou vorig jaar november aan de marge van de G-20 vergadering in Bali, Indonesië. hierover een bilaterale ontmoeting hebben met president Xi Jinping van China. Deze ontmoeting vond geen voortgang. omdat president Santokhi toen niet meer naar Indonesië is afgereisd. Wanneer de topbespreking tussen beide leiders zal plaatsvinden is niet duidelijk. 

Voor wat betreft de onderhandelingen met de zogeheten Oppenheimer bondholders is ook niet bekend wanneer partijen weer rond de tafel gaan zitten. De schulden bij de bondholders zijn thans opgelopen tot een bedrag van ruim US$ 809,8 miljoen. Tijdens de laatste onderhandelingsronde in Paramaribo medio vorig jaar zijn partijen wel dichter bij elkaar gekomen voor wat betreft hun onderhandelingsposities.

SS

error: Kopiëren mag niet!