Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland ziet een verband tussen de zaak van drugshandelaar Piet W. en de vermeende drugshandel van profvoetballer Quincy Promes. Hij verruilde in februari 2021 Ajax voor Spartak Moskou, dat circa 8,5 miljoen euro voor hem betaalde, exclusief eventuele bonussen.
Volgens het OM heeft Promes 250.000 euro betaald aan W. om een schuld in te lossen die is ontstaan na het rippen van een partij van 400 kilo cocaïne die van W. zou zijn geweest. Dit berichten Nederlandse media woensdag 11 januari, waaronder het Parool en De Telegraaf.
W. ontkent dat hij contacten had met Promes en dat hij over het telefoonnummer van de voetballer zou beschikken, maar de Officier van Justitie zegt, dat het telefoonnummer van Promes wel in een van de telefoons van W. is gevonden. “Het lijkt erop dat verdachte niet de waarheid verklaart”, zei de officier woensdag in de rechtbank Rotterdam.
De oud-Ajacied is verwikkeld in een andere rechtszaak. Het OM beschuldigt hem van een poging tot moord of doodslag op een familiefeest waarbij hij een neef met een mes in een knie zou hebben gestoken.
In maart 2022 werd bekend, dat de telefoon van Promes destijds werd afgetapt door de politie, als verdachte van het mede-financieren van een onderschept drugstransport van 4.000 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Tevens werden in telefoongesprekken met familieleden uitspraken gedaan door Promes die de steekpartij bevestigden. Ook wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
De 54-jarige Piet W. werd in oktober aangehouden in zijn woning in Almere op verdenking van betrokkenheid bij twee liquidaties en grootschalige cocaïnehandel. W. zou achter de moord op Kelvin Maynard (32) zitten. Deze oud-profvoetballer werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost. W. wordt ook verdacht van moord op de 23-jarige Genciël Feller. Die werd op 2 september 2019 vermoord op Curaçao nadat hij een maand eerder in Almere ternauwernood een aanslag op zijn leven had overleefd.
W. zegt de slachtoffers niet te kennen, aldus zijn advocaat Ruud van Boom. De advocaat vindt dat het OM bezig is met “ruis en beeldvorming” rondom zijn cliënt.