Koers kruipt weer omhoog richting SRD 32

De wisselkoers voor de US-dollar kruipt sedert het begin van het jaar weer langzaam omhoog. Lag de koers in december gemiddeld rond de SRD 31 voor de Amerikaanse dollar, deze vertoont blijkens de dagelijkse noteringen van de Centrale Bank van Suriname sedert het begin van het nieuwe jaar een langzame doch stijgende trend. De koers van de US-dollar beweegt zich langzaam richting de SRD 32. 

Gisteren, dinsdag 10 januari, noteerde de US-dollar rond de ochtend en de middag een koers van SRD 31,99. Die van de Euro lag rond de middag op SRD 32, 20. De girale koers beweegt sinds enige tijd reeds op iets boven de SRD 32 voor de US-dollar en SRD 33 voor de Euro.

Recentelijk heeft president Chandrikapersad Santokhi tijdens de debatten in de Nationale Assemblee rond de wijziging van de wet BTW gezegd, dat de koers beheersingsmaatregelen beter kunnen werken als alle partijen zich houden aan de afgesproken maatregelen. Wie de partijen zijn die zich niet houden aan de maatregelen liet hij in het midden. 

Bij een eerdere gelegenheid heeft hij laten blijken niet zo tevreden te zijn met de uitvoering van de zogenaamde 35% retentieregeling bij exporten. Eind november heeft de president op een regeringspersconferentie een samenhangend pakket aan maatregelen bekend gemaakt om de koers te stabiliseren. De maatregelen zijn afgekondigd op advies en voorstel van het presidentiële Platform Koersstabilisatie. Een belangrijke maatregel is dat al het aanbod van valuta zijdens de overheid, de cambio’s, de banken en uit de 35% export retentieregeling naar de banken toe wordt gekanaliseerd. Hiermee moet voorkomen worden. dat men “buiten” op zoek gaat naar valuta. De algemene banken nemen wekelijks de valutabehoefte van bedrijven ten behoeve van importen op. 

Een commissie wijst binnen een week de valuta behoefte van de bedrijven toe. Een en ander is afhankelijk van de beschikbare valuta aanbod die binnen zijn gestroomd. Prioriteit wordt gegeven aan de import van basisgoederen, noodzakelijke medicamenten en brandstof

SS.

error: Kopiëren mag niet!